Je bent net lekker bezig met je hardlooptrainingen, maar op opeens heb je last van je achillespees. Met een pijnlijke achillespees wordt hardlopen een stuk minder aangenaam. In deze blog behandelen we de achillespees blessure bij hardlopers. Je lees onder andere hoe je van deze hardnekkige blessure het snelst afkomt. 

Wat is een achillespees blessure?

De achillespees bevindt zich aan de achterkant van de kuit. Deze loopt door tot de hak van je voet. Hier komt dan ook vaak de blessure voor. Bij de hak van de voet bevindt zich de aanhechting van de achillespees. Het kan ook zijn dat de achillespees blessure zich voordoet in het midden van de kuit.

Hoe ontstaat een achillespees blessure bij hardlopers?

De blessure ontstaat vaak op een moment dat je er niet op zit te wachten. De blessure kan ontstaan door een van de onderstaande punten:

 • Je draagt de verkeerde hardloopschoenen;
 • Je train te hard. Je hebt de intensiteit van de trainingen te snel verhoogt.
 • Je hebt verkorte kuitspieren. Hierdoor ontstaan er sneller klachten bij de achillespees.
 • Je traint te veel hardloopkilometers. Niet iedereen kan evenveel kilometers hardlopen aan.
 • Je hebt last van pronatie. Hierbij kantelt je voet meer naar buiten of naar binnen.

Hoe kom ik van een achillespees blessure af?

Wanneer je last hebt van deze blessure, dan wil je zo snel mogelijk van de blessure afkomen. Echter is de achillespees blessure een lastige blessure. Deze pees hersteld namelijk niet altijd even snel. Je kunt de volgende acties ondernemen om de blessure te verminderen:

 • Breng de intensiteit van de trainingen omlaag. Ga wat rustiger trainen om de pezen wat meer rust te geven.
 • Rek de kuitspier goed op, daar bevindt zich namelijk de achillespees. Dit kun je meerdere keren per dag doen. Doet dit bijvoorbeeld 4 x 15 seconden, 3 keer per dag.
 • Draag compressiekousen voor hardlopers om de achillespees meer stevigheid te geven.
 • Masseer met een ijsklontje de plek op de achillespees waar de pijn zich voordoet. Doe dit niet te lang, maximaal 10 minuten. Je kunt dit een aantal keren per dag doen.
 • Rust. Mocht de blessure echt niet overgaan dan zul je over moeten gaan op volledige looprust. Je kunt wel alternatieve trainingen doen. Je kunt er voor kiezen om de hardloopschoenen tijdelijk in te ruilen voor de racefiets. Zo houd je de conditie nog wel op een goed niveau.
 • Vraag advies aan een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan jou het beste advies geven hoe je om kan gaan met een achillespees blessure.

Conclusie achillespees blessure bij hardlopers

Wanneer je de blessure oploopt, zal je merken dat de blessure niet snel over is. Luister dan ook altijd goed naar je lichaam, het rustig herstellen van de blessure is essentieel. Mocht de pijn aanhouden maak dan een afspraak bij een fysiotherapeut.