Ben jij iemand die graag inzichten wilt in zijn of haar bewegingsniveau? Dan is de activity tracker een perfect hulpmiddel. Een activitytracker is een soort van armband die licht, comfortabel om de pols is bevestigd van de persoon. Met een activity tracker krijg je bijvoorbeeld inzichten in je slaap, aantal calorieën of het aantal stappen. De meeste activitytrackers beschikken niet over een GPS functie, waardoor het niet mogelijk is om specifieke hardlooptrainingen of fietstrainingen te analyseren.

1. Doel van de activity tracker

Maar het belangrijkste: waar moet ik opletten bij de aanschaf van een activitytracker? Ons eerste advies is te kijken naar je eigen sportdoel, waarvoor wil je de activitytracker gaan gebruiken? Een activitytracker kan je antwoorden geven op de volgende onderdelen.

  • Stappenteller: Hoeveel stappen zet ik op dag of in een week?
  • Slaapritme: Wat is de kwaliteit van mijn nachtrust (slaap)?
  • Hartslag: Wat is mijn hartslag en intensiteit over de gehele dag?
  • Calorieën: Hoeveel calorieën heb ik verbruikt over op een dag of in een week?
  • Stressniveau: Op basis van de hartslaggegevens kan er bijgehouden worden wat het stressniveau is.

2. Extra Functionaliteiten

Sommige activitytrackers beschikken over uitgebreide en geavanceerde functies. De meeste tracker beschikken over de basis functionaliteiten die zojuist zijn genoemd, zoals een stappenteller, hartslagmeter en slaapritme.

Notificaties

Sommige activitytrackers kunnen naast het meten en analyseren van het gezondheids- en activiteitsniveau, berichten ontvangen. Hierdoor staat jouw activitytracker in verbinding met je telefoon, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld e-mail en WhatsApp berichten te ontvangen. Let op: Niet alle activitytrackers ondersteunen een notificatie mogelijkheid, tevens is het scherm van de activitytracker klein waardoor het vaak niet echt makkelijk is om berichten te lezen.

Waterdicht

Wil je graag je activitytracker gebruiken tijdens het zwemmen of douchen dan is het wel zo fijn als je activitytracker waterdicht is, zodat de tracker bestemd is tegen water. Let hierbij op dat er ook trackers zijn die spatwaterdicht zijn.

Connectiviteit

Ook een belangrijke extra functie (misschien wel de belangrijkste) is of de activitytracker verbonden kan worden met de mobiele telefoon. Op de activitytracker zelf is het moeilijk om de analyses te zien. Dit komt omdat het scherm van de actitivtytracker vaak erg klein is. Tegenwoordig zijn de meeste activitytracker te koppelen met een Apple of Samsung toestel.

GPS

Het zit zeker nog niet op elke activitytracker, maar het is wel een onderdeel wat zeer fijn is om te hebben op de tracker, namelijk: GPS. Met GPS kan je nauwkeurig bijhouden wat de afstand, snelheid, tempo en route is van jou training. Een GPS is daarom ook wel een soort van uitgebreidere en geavanceerde stappenteller.

3. Design

Activitytrackers zijn over het algemeen bijna allemaal identiek aan elkaar op het gebied van design en uiterlijk. Toch zijn er een paar activitytracker verschillen te ontdekken in het algemeen. Er zijn namelijk trackers die niet beschikken over een scherm, maar er zijn ook trackers die hier wel over beschikken. Uit onze ervaring is een activitytracker met een groter scherm fijner om mee te trainen.

Onze mening is dat activitytrackers over het algemeen comfortabel zitten. Dit komt omdat deze trackers vaak licht om de pols zitten en de polsband vaak van rubber of siliconen is, wat prettig aanvoelt.

Ook een bijkomend voordeel van het design van de activitytracker is dat in de meeste gevallen de polsband te vervangen is. Indien je polsband bijvoorbeeld aan vervangen toe is of je wilt een andere kleur polsband, dan kan je deze gemakkelijk zelf vervangen.

Merken activitytrackers

Tegenwoordig zijn er verschillende merken activity trackers te koop. Het bekendste merk is toch wel Fitbit. Fitbit biedt een ruim assortiment activity trackers aan passend bij jou wensen en behoefte. Wie jij graag weten welke Fibit bij jou past? Lees dan onze blog Welke Fitbit past bij mij.

Naast Fitbit hebben sporthorloge fabrikanten Garmin en Polar ook activity trackers op de markt gebracht. Vaak zijn deze trackers dan ook uitgerust met een ingebouwde GPS functie, waardoor het mogelijk is om meer data te krijgen uit je fiets- en hardlooptrainingen. Een GPS functie in een activity tracker is volgens ons echt een meerwaarde!

Waar koop je een activitytracker?

Een activity tracker kan je snel en gemakkelijk bestellen bij Bol.com of Coolblue.