Iedereen heeft wel eens gehad: een blaar opgelopen tijdens het hardlopen. Tijdens een wandeling of juist met hardlopen kan het voorkomen dat je een blaar oploopt. De gouden tip om geen blaren te krijgen, bestaat helaas niet. Wel kun je de kans op deze pijnlijke plekken verkleinen.

Wat is een blaar?

Misschien ben jij net diegene die nog nooit last heeft gehad van een blaar. Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar toch leggen wij het voor die hardlopers toch uit.

Een blaar is een een bepaald stukje vocht in een gevulde holte van de huid

Een blaar ontstaat wanneer één van de diepere lagen van je huid beschadigd raakt.

Reactie van de huid bij een blaar

Een blaar is een reactie van je huid om het onderliggende weefsel te beschermen. Eigenlijk is het een huidletsel. Tussen de opperhuid en de lederhuid hoopt zich vocht (plasma) op, waardoor je een blaas ziet.

Het eerste wat je merkt is vaak een branderige, rode huid. Een bekende oorzaak is druk of wrijving door te nauwe schoenen, schoenen die nog niet goed zijn ingelopen of vochtige sokken.

Blaren krijg je meestal op je voeten, maar je kunt ze ook op je handen krijgen. Bijvoorbeeld als je begint met tennissen en nog niet veel eelt op je handen hebt.

Hoe voorkom je blaren?

Een blaar is moeilijk te voorkomen, toch zijn er een paar punten en handelingen die je kan treffen om verdere schade te beperken:

  • Trek naadloze sokken aan;
  • Neem schone, droge sokken mee en verwissel je sokken als ze erg vochtig zijn en gaan schuren;
  • Loop alleen op ingelopen en goed passende schoenen;
  • Ook handig om te doen: breng een kleefpleister aan op de kwetsbare delen. Er zijn speciale blarenpleisters te koop voor bijvoorbeeld je hielen of je voetzool.

Toch een blaar opgelopen tijdens het hardlopen?

Heb je toch een blaar opgelopen tijdens het hardlopen ? Dan is het het beste om deze heel te houden. Meestal lukt dit niet, omdat de blaar op de voetzool zit. Prik je een blaar door, doe dit dan met een steriele naald.

Maak de naald bijvoorbeeld schoon met alcohol of hou de naald in een vlam (pas op dat je geen roet in je blaar krijgt). Dep de blaar met een ontsmettend middel schoon en dek hem daarna goed af. Zo kunnen er geen bacteriën bij komen.

Oplossingen voor blaren

Heb je een blaar opgelopen dan zijn er enkele oplossingen om de pijn te verzachten.

1# Blarenpleisters
De pleister biedt de huid een extra beschermlaag en werkt als een pijnverlichtend kussen. Het zachte, gladde oppervlak vermindert de wrijving op de plaats van de verwonding.

2# Antiblarenspray
De spray kan je gebruiken bij het ontstaan van een blaar of bij de eerste tekenen van verhitting. Deze spray remt de blaarvorming en verlicht de pijn.