Activity trackers zijn hot. Consumenten gebruiken activity trackers steeds vaker tijdens het sporten en tijdens het werk. Een activity tracker is een apparaat waarmee je bijvoorbeeld kunt meten hoeveel je beweegt op een dag.

Activity trackers draagt men meestal om de pols, maar er zijn ook andere varianten, waarbij je het apparaat in de broekzak of schoen kunt aanbrengen. Met deze fitness accessoires kun je een bewegingsdoel aangeven en deze behalen!

Soms wordt een activity tracker verward met een smartwatch. Dit komt omdat een activity tracker vrijwel dezelfde functionaliteiten heeft als een smartwatch. Het verschil tussen deze devices is dat een smartwatch nog uitgebreider is en meestal ook een stuk duurder is (afhankelijk van het soort). Deze smartwatches beschikken net als de activity tracker over een hartslagmeter en/of een stapenteller. Ook kan er met een smartwatch gebeld, gemaild of ge-sms’t worden, deze functie is niet zichtbaar bij alle activity trackers.

Wat ook kan met een smartwatch en niet met een activity tracker, is navigeren, voor een navigatiefunctie is de tracker te klein van formaat. Het nadeel wat zojuist ook beschreven is, is dat deze smartwatches vaak een stuk prijziger zijn dan een activity tracker.

De meeste activity trackers zijn te verbinden met een smartphone of tablet. Ieder merk heeft wel zijn eigen App, waar je de tracker mee kan gaan verbinden. In deze Apps kun je onder andere zien hoeveel je gemiddeld beweegt in een week, maand of jaar. Je kunt hierbij een goede indicatie krijgen van je eigen bewegingsniveau. Ook heb je de mogelijkheid om bepaalde activiteiten te delen met familie of zelfs met je huisarts.

Als je op zoek bent naar een activity tracker, dan is het goed om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan. Er zijn namelijk verschillende soorten activity trackers met verschillende prijzen, functionaliteiten en kwaliteiten.

Algemeen: wat kan een activity tracker?

Alle activity trackers meten het aantal gezette stappen, het aantal verbrande calorieën en de afgelegde afstand. Sommige activity trackers, zoals de Jawbone UP24, kunnen aan de hand van je beweging ook bijhouden hoeveel uur je die nacht geslapen heeft.

Ook zijn er soorten trackers die een hartslagfunctie hebben. Een voorbeeld hiervan is de activity traker van Withings. Deze beschikt over een optische sensor, waar je je vinger op kunt plaatsen. Op deze manier kun je zien wat je hartslag (beats per minute) is op dat moment. De nieuwere versie van Withings, de Withings Pulse O2, beschikt zelfs over een functie om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Dit is natuurlijk wel leuk om te weten, maar of het echt toegevoegde waarde heeft, is voor ons maar de vraag.

Functionaliteiten van een activity tracker zijn over het algemeen:

  1. Stappenteller
  2. Hartslagmeter
  3. Bewegingsmeter
  4. Meten van calorieverbranding
  5. Met van slaappatroon
  6. Snelheidsmeter
  7. Meet het aantal trappen dat je hebt gelopen op een dag

Waarom een activity tracker?

Het belangrijkste voordeel van een activity tracker is dat het motiveert. Een activity tracker kan net dat duwtje in de rug geven om meer te gaan sporten, hardlopen of bewegen. Ook zijn er bepaalde activity trackers op de markt die automatisch motiverende berichten sturen naar de gebruiker. Naast dat het motiveert geeft het ook inzicht in je bewegingspatroon. Meestal zijn deze activity trackers gemakkelijk te kopellen met een bijbehorende App en kun je ook nog een uitgebreide App hieraan verbinden. Een ander voordeel van een activity tracker is dat het over het algemeen ligt van gewicht is. Meestal zijn de echte uitgebreide sporthorloges toch wat zwaarder om de pols en ook qua prijs zijn normale sporthorloge over het algemeen duurder.

Kopellen van activiteiten tracker

De activity tracker kun je in de meeste gevallen eenvoudig verbinden met een standaard App. Vaak beschikken deze apparaten dan ook over de wel bekende bluetooth functie, waardoor je via een knop gemakkelijk verbinding kan maken met de standaard App. Vaak zit er in de standaard App nog een mogelijkheid om te gaan voor uitgebreide Apps, zoals Runkeeper of Strava. Deze Apps hebben weer verschillende functionaliteiten, kwaliteiten en analyses. Hierdoor krijg je nog meer inzichten over bewegingsniveau. Vaak zijn deze Apps, zoals Runkeeper en Strava, net wat preciezer en uitgebreider dan de standaard App die bij de activity tracker hoort. Ook is het gebruik van deze Apps grotendeels gratis.

Batterijduur

De meeste activity trackers geven aan dat ze een batterijduur hebben van zo’n 7 dagen, dit is vrij lang. Sommige activity trackers gaan wat langer of korter mee, maar dit ligt er aan welk merk of product je wilt gaan aanschaffen. Indien je specifiek gaat voor een acitivity tracker met een lange batterijduur, dan is de Garmin Vìvofit de juiste! Garmin staat al jaren bekend als een prominente speler binnen de hardloophorloges en staat garant voor kwaliteit. Deze Garmin Vìvofit is gemaakt met een horlogebatterij. Garmin beweerd hierdoor dat de Vivofit ruim een jaar zonder op te laden mee kan gaan. Dat is voor gebruikers die niet graag in de weer zijn met opladers een groot voordeel. De overige Activity trackers zijn meestal op te laden via USB kabel.

Is een activity tracker geschikt voor het hardlopen?

Steeds meer hardlopers zie je hardlopen met geavanceerde sporthorloges. Steeds meer hardlopers willen graag bijhouden of ze progressie boeken en hoeveel ze lopen of bewegen op een dag. Ook zijn er hardlopers die slapen met deze producten, om bij te houden hoe zij herstellen. Daarom is de activity tracker een goede uitkomst voor deze hardlopers. Het houdt bij hoeveel stappen je hebt gemaakt en het kan ook het aantal verbrande calorieën registeren.

Ook wel een toffe functie van een activity tracker is dat je de mogelijkheid hebt om vrienden uit te dagen. Je kunt bijvoorbeeld in verschillende Apps, zoals Strava een challange aan gaan met vrienden. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je vrienden beschikken over een GPS-horloge en activity tracker. Ook kun je verschillend Apps je persoonlijke beweegdoel aangeven. Dankzij deze functie word je nog meer gemotiveerd om meer te gaan trainen, sporten en te bewegen. Je kunt je apparaat ook koppelen met Strava.

Een nadeel van een activity tracker is dat het device een stuk minder geavanceerd is dan een normaal GPS-horloge. Vaak zijn deze GPS-horloges nog net even wat meer gemaakt voor specifiek: de hardloper! Hierdoor kan de activity tracker als iets minder gebruiksvriendelijke en geavanceerd worden ervaren. Wel is het zo dat het prijskaartje en het gewicht van de activity tracker, erg aantrekkelijk is.

 Ben jij een beginnende hardloper, kies dan voor een activity tracker. Deze beschikt over voldoende functionaliteiten voor een goede prijs. Ben je een gevorderde loper, kies dan voor een echt hardloophorloge!

Voor een beginnende hardloper die wilt gaan afvallen is een activity tracker een ideaal instrument. Het meet namelijk de calorieverbranding tijdens het sporten. Dit is een belangrijke onderdeel om inzichtelijk te krijgen hoeveel je verbrand tijdens je hardloop training of work-out

Het kopen van een activity tracker

In principe maakt het niet veel uit. Alle activity trackers hebben eigenlijk één voornaamste doel: je informatie geven over je bewegingsdoel of bewegingsgedrag. Wel zit er verschil tussen de verschillende soorten activity trackers. Als je graag een activity tracker wilt gaan kopen, dan is het verstandig om eerst na te denken waarvoor, waarom en op welke wijze je het product wilt gaan gebruiken. Indien je het gebruikt voor wandel activiteiten dan is het verstandiger om een activity tracker te nemen die vrij basic is. Als je de activity tracker wilt gaan gebruiken voor fitnessen, hardlopen of andere sporten. Dan is het verstandig om te gaan voor een meer geavanceerd toestel. Een toestel dat bijvoorbeeld beschikt over een hartslagmeter. Hierdoor krijg je meer functionele inzichten in je training of activiteiten en een hartslag is namelijk een goed middel om het herstel te meten.

Conclusie activity trackers voor hardlopers

Indien je een bepaalde prestatie wilt gaan bereiken of een bepaald bewegingsdoel voor ogen hebt. Dan is een activity tracker zeker een aanrader! Wij vinden het nog steeds leuk dat er door middel van activity tracker je opnieuw uitdagingen kunt creëren en gemotiveerd kan worden om betere prestaties te behalen.

Zeker voor iemand die wilt gaan beginnen met het verbeteren van zijn eigen leefstijl of meer wilt gaan sporten. Is zo een activity tracker een geweldig motivatie om in beweging te blijven. Daarnaast geeft het ook een goede indicatie van uw eigen bewegingsniveau en prestaties. Ook is het design van een activiteiten tracker vaak waterdicht, waardoor uw het product vrijwel altijd kan omhouden. Daarom is het product ook tijdens het zwemmen goed te gebruikers. Ook meet het apparaat gegevens, terwijl uw slaapt. Hierdoor kunt u analyseren hoe u bent hersteld na een training.

Kortom ben je op zoek naar een stimulans om te gaan sporten of wil je graag meer inzicht krijgen in je gezondheid. Dan is de activity tracker de ideale keuze, voor een iets zachter prijsje ten opzichte van de smartwatches en sporthorloges.