Hardlopers, zij trainen soms om de allerbeste te worden in hardlopen. Er is ook een groot deel van de hardlopers in Nederland dat aan hardlopen doet omdat ze het gewoon leuk vinden. Zo heeft iedereen die aan hardlopen doet een ander doel.

Afvallen door hardlopen

Een doel van een hardloper kan zijn om gewicht te verliezen door te gaan hardlopen. Hardlopen is een goede sport om gewicht te verliezen. Het is alleen echt niet zeker of je daadwerkelijk afvalt door aan hardlopen te doen. Als je aan hardlopen doet om af te vallen is het belangrijk dat je hiervoor de juist type trainingen doet. Het kan gerust zijn dat je veel aan hardlopen doet maar niet afvalt.

Wat zijn goede hardlooptrainingen om af te vallen?

Een goede training om af te vallen is de intervaltraining. Dit is een soort hardlooptraining waarbij je niet aan een stuk door hardloopt. Je gaat dus niet 40 minuten achter elkaar hardlopen, dit noemen we dan ook een duurloop. Een interval training kan bijvoorbeeld bestaan uit een van de onderstaande trainingen

  • 3 keer 10 minuten hardlopen met 3 minuten pauze;
  • 6 keer 3 minuten met 2 minuten pauze;
  • 10 keer 2 minuten met een dribbelpauze van 1 minuut.

Het verschil tussen een duurloop en een intervaltraining is dat je bij een intervaltraining de intensiteit opvoert maar de training in stukjes opdeelt. Door steeds relatief korte stukjes te hardlopen kan je de intensiteit opvoeren. Tijdens de pauzes tussen de intervaltrainingen heb je tijd om te herstellen. Je zult merken dat je meer afvalt in het begin met een intervaltraining dan met een duurtraining.

Wanneer je een beginnende hardloper bent en wilt afvallen kan het daadwerkelijk hardlopen in het begin best zwaar zijn. Daarom is het aan te raden om de volgende stappen te doorlopen:

  1. Ga eens snelwandelen;
  2. Probeer te joggen;
  3. Probeer te hardlopen.

Op deze manier bouw je de intensiteit van de lichaamsbeweging rustig op. Dit is aan te raden om blessures te voorkomen als je start met hardlopen.

Het is belangrijk dat als je begint met hardlopen en wat op gewicht bent, dat je rustig aan gaat opbouwen. In is hardlopen goed voor je lees je de antwoorden of hardlopen nou goed of slecht voor je is.

Als je begint met hardlopen is het super belangrijk dat je op goede hardloopschoenen jouw trainingen doet. Een goede hardloopschoen is de New Balance 890v6. Deze hardloopschoen biedt veel stevigheid aan de voet.