Ben jij een beginnende hardloper en wil je fit worden voor de komende zomer? Wil je langer of sneller kunnen hardlopen? Of ben je van plan om binnenkort een marathon te lopen of wil je gewoon een betere conditie opbouw?
Hardlopen is de perfecte methode om conditie op te bouwen. Het neemt namelijk relatief weinig tijd in beslag en een hardlooptraining is over het algemeen vrij intensief. Wij van NU Hardlopen geven hieronder de tips en tricks die ervoor gaan zorgen dat jij een ijzersterke conditie krijgt door hardlopen!
Het opbouwen van een goede conditie met hardlopen
Werk toe naar een mooi doel!
- Voordat je gaat beginnen met je hardloopdoel is het zeer verstandig om een specifiek hardloopdoel vast te stellen. Zo kan een hardloopdoel betrekking hebben op veel verschillende facetten. Wil je graag afvallen? Wil je specifieke afstand kunnen lopen? Wil je graag een snellere hardloper worden? Door het stellen van doelen heb je meer een stok achter de deur en krijg je meer motivatie om te gaan trainen. Print je persoonlijke doel goed in je hoofd of print het uit en leg het ergens neer, waardoor jij eraan herinnerd wordt.
Zorg voor een goede warming-up!
- Voordat je begint aan je hardlooptraining is het verstandig om een warming-up te doen. Hardlopen is makkelijk, maar het is ook een blessuregevoelige sport om te beoefenen. Een goede warming-up, waarbij je jezelf warm maakt voor de hardlooptraining is daarom wel van groot belang.
Maak een Strava-account aan!
- Strava is het online sportplatform voor hardlopers. Door het aanmaken van een Strava-account heb je direct de mogelijkheid om een online logboek bij te houden. Tevens is het mogelijk om je Strava-account op privé te zetten, waardoor jij als hardloper alleen je eigen trainingen kan bekijken en niet hoeft te laten zien aan de buitenwereld. Ideaal dus. Met een Strava sporthorloge kan je gemakkelijk je hardloopactiviteiten uploaden naar je Strava profiel.
Gebruik een hartslagmeter!
- In een eerder artikel op onze website hebben wij beschreven waarom jij moet gaan hardlopen met een hartslagmeter. Dit omdat het trainen met een hartslagmeter een zeer effectieve en nuttig manier van trainen is. Het zorgt ervoor dat jij als hardloper niet te hard loopt en aan de andere kant niet te zacht. Wel is het nodig om een schatting te hebben van je maximale hartslag, zodat jij je persoonlijke hartslagzones kan bepalen.
Lees ook: Hardlopen met een polshartslagmeter
Zoek advies bij een hardloopvereniging!
- Sluit je aan bij een hardloopvereniging of maak gebruik van een hardloopschema. Zoals je misschien wel eerder hebt gelezen is hardlopen gewoon een blessuregevoelig sport. Bij een hardloopvereniging zijn er trainers die ervaren zijn met de loopsport en die weten hoe jij begeleid moet worden om een goede conditie op te bouwen.
Houd je hardloopherstel bij in een logboek
- Het is goed om bij te houden hoe je hersteld na een training, dit kan je natuurlijk goed doen in een sport logboek. Maar hoe bepaal je of je hersteld bent van een training? Het bijhouden van een rusthartslag is een simpele, maar effectieve manier om in te schatten hoe je bent hersteld van je looptraining. Je rusthartslag kan je bijvoorbeeld meten met een hartslagband, maar je kan ook je vinger in je hals leggen en 1 minuut je slagen tellen.
Het is wel van belang dat dit constant wordt bijgehouden, hoe jouw hartslag fluctueert, is je hartslag veel hoger dan normaal (ongeveer 6 slagen), dan is het verstandig om een dag sportrust in te lasten.
Lees ook onze blog: Is hardlopen goed voor je.
Note: Een hartslag is persoonlijk en kan per persoon verschillen. Sommige hebben een relatief hoge hartslag en sommige weer een hele lage hartslag.
Lees ook: Hardlopen zonder ontbijt
Geef een reactie