Sommige hardlopers hebben er last van: het lopen met een hartslagband om de borst. Daarom verschijnen er steeds hardloophorloges op de markt met een geïntegreerde hartslagmeter. De optische hartslagmeter, meet door middel van een groen lichtje. Dit is dus ideaal voor de lopers die graag willen hardlopen zonder hartslagband, maar wel de hartslag willen meten.

Maar misschien denk je nu via een groen lichtje, een hartslag meten? Tegenwoordig is het mogelijk! Het groene lichtje weerkaatst tegen je huid. Dit is precies op het punt waar jouw polshartslag zit. Op het moment dat je stroompjes bloed voorbij komen, dan registreert deze lichtsensor dit. Als je hart pompt of klopt, dan worden er in kleine groepjes bloed in het lichaam gepompt. Deze stroompjes komen dus ook langs de pols en dit zal de optische hartslagmeter registeren. Een polshartslagmeter werkt meteen als je een hardloophorloge of een nieuwe activity tracker om je pols doet.

Belangrijk hierbij voor een goede polshartslagmeting is dat het hardloophorloge met polshartslagmeter goed geplaatst moet worden. Om het hardloophorloge goed te zetten, kan je als uitgangspunt nemen dat je het horloge plaatst achter het botje van je pols. Zorg hierbij wel dat de pink van de andere hand, hier nog net onder past. Zo heb je de meeste kans dat de polshartslagmeter het nauwkeurigst meet.

Voordelen van een polshartslagmeter

Het heeft natuurlijk enkele voordelen een hartslager zonder borstbond:

  • Je voorkomt irritatie op de borst
  • Je voorkomt schuurplekken op de borst
  • Je hoeft niet meer na te denken om je hartslagband om te doen
  • Je vergeet je hartslagmeter niet meer, je moet natuurlijk wel je horloge om doen 😉
  • Je kunt makkelijker en sneller je hartslag meten op ieder gewenst moment

Kanttekening van een polshartslagmeter voor hardlopen

Het klinkt allemaal super, maar het werkt in de praktijk niet altijd even goed. Vaak werkt het zelfs helemaal niet goed.

Indien je de hartslagfunctie belangrijk vindt en je wilt geen hartslagband gebruiken? Zorg er dan voor dan je een goed en eigenlijk premium model hardloophorloge nemen. Deze zijn vaak wel wat duurder, maar een stuk nauwkeuriger. Wij zien nog te vaak dat de goedkope modellen met een polshartslagmeter te veel fluctuatie aantonen in de hartslag analyse.

Als je dan toch voor een hardloophorloge gaat met een polshartslag, dan zou ons advies zijn om een Garmin of Polar te kopen. Dit zijn nog steeds de twee topmerken op de markt, op het gebied van sporthorloges. Maar ook hierbij is het zo dat de polshartslagmeter soms rare of onnauwkeurige gegevens laat zien.

Nadelen van een polshartslagmeter

Het heeft ook nadelen:

  • Ze zijn vaak niet accuraat, ze vertonen soms fluctuaties in de hartslaganalyse
  • Je moet de polshartslagmeter goed om je pols doen tijdens het hardlopen. Indien dit niet het geval is, dan mist hij de hartslagmeting

Conclusie

Als je geen last of hinder ondervindt van een hartslagband, dan kun je altijd beter een band erbij aanschaffen. Deze zijn nog steeds een stuk accurater dan de polshartslagmeting. Daarom is ons advies om te kijken naar je eigen wensen en behoefte. Heb je veel last een hartslagband, dan is het te overwegen om een hardloophorloge te nemen met een polshartslagmeter. Maar vaak in de praktijk werkt een polshartslagmeter nog niet optimaal.