Hardlopers nemen het vaak in de ochtend: Havermout. Havermout is een populair ontbijt onder hardlopers, maar je moet wel oppassen dat je bijvoorbeeld geen verkeerde handelingen neemt tijdens het maken van je havermout pap.
Havermout zijn stukjes geknipte en geplette korrels, haverkorrels. Haver is een specifiek soort graan. Soms worden havermout of havervlokken geroosterd voor de smaak. Havermout wordt vaak gegeten met melk. Afhankelijk van de persoonlijke smaak kan dit volle of halve volle melk zijn.
Van nature is het zo dat havermout geen gluten bevat, maar het product komt wel vaak in aanraking met granen, zoals tarwe. Hierdoor bestaat er een kans dat er wel gluten in havermout zitten. Ben je allergisch voor gluten? Dan is er dus een kans dat je reageert op havermout. Ben je allergische voor melk? Probeer dan eens Sojamelk. Veel mensen die niet allergisch zijn voor melk vinden havermout met Sojamelk lekkerder.
Havermout is perfect als je een keer in de ochtend iets anders wilt dan brood. In havermout zitten koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Lees ook: Maurten sportdrank
Havermout voor hardlopers
Voor vele hardlopers is het de normaalste zaak van de wereld: een bak havermout in de ochtend. Vaak zit havermout dan in een bak of op een bord. Het is voor veel hardlopers het ontbijt en de basis voor een training of wedstrijd later op de dag.
Havermout zit van nature vol met voedingsvezels. Deze voedingsvezels zijn goed voor de spijsvertering en stofwisseling. Vaak hebben hardlopers die last hebben van darmklachten, baat bij havermout. Dit maakt het eten zo populair onder hardlopers.
Ook bevat havermout langzame koolhydraten. Door deze langzame koolhydraten is havermout perfect voor de langere duurloop of langere duurtraining. Naast koolhydraten zitten er in havermout ook eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel en de opbouw van spieren. Havermout kan dus ook gebruikt worden als eten, na de hardlooptraining bijvoorbeeld.
Lees ook: Tips voor hardlopen in de ochtend
Hoe maak je havermout voor de hardlooptraining?
Een simpel voorbeeld hoe jij voor je hardlooptraining havermout kan bereiden is:
- Pak een steelpannetje (klein)
- Pak een maatbekertje
- Leg alvast een kommetje neer naast de kookplaat
- Bepaal in het maatbekertje hoeveel melk of sojamelk, jij in de havermout wilt hebben. Doe het vervolgens in het maatbekertje en tot je eigen bepaalde grens. Ons advies ongeveer 150 of 250 ml.
- Gooi het maatbekertje met melk om in de steelpan
- Strooi nu havermout de over de melk. En laat de kleine steelpan koken.
- Als het water in de steelpan kookt, roer dan telkens in de pan, zodat de havermout niet blijft plakken.
- Als het begint te borrelen in de steelpan, roer je nog 10 seconden door, zet dan de plaat uit.
- Giet de havermout van de steelpan over in het kommetje.
- Zo heb je havermout!
De kunst van havermout is dat je zelf kan afstemmen hoeveel havermout en (soja)melk jij gebruikt. Meestal heb je met 150 a 250 ml melk al meer dan genoeg. Hierna kan je zelf bepalen hoeveel havermout je in de melk wilt brengen. Dit hangt echt af van je persoonlijke voorkeur. Sommige hardlopers hebben liever een slap ontbijt en sommige juist stevig.
Tip: Om de havermout iets smakelijker te maken, dan kan je bijvoorbeeld nog een appel of klein beetje honing of basterdsuiker toevoegen.
Lees ook: Hardlopen zonder ontbijt
Indien je graag wilt gaan beginnen met het ontbijten van havermout, probeer het dan eerst eens uit. Ga dus niet zomaar op de wedstrijddag ontbijten met havermout. Probeer het daarom eerst eens uit tijdens een hardlooptraining in de ochtend. Zo ontdek je of havermout effectief is voor jouw stoelgang.
Geef een reactie