Hardlopen is een sport die steeds populairder begint te worden. Maar waarom doen er toch zoveel mensen aan hardlopen. Hiermee komt ook de vraag of hardlopen eigenlijk wel goed voor je is. Om hier zomaar vanuit te gaan is te makkelijk gedacht. Sporten heeft als imago dat het gezond is voor de mens. Echter brengt het beoefenen van een sport ook risico’s met zich mee. Het kan namelijk gebeuren dat je door het beoefenen van een sport een blessure oploopt. Waarom is hardlopen goed voor je en waarom zou hardlopen niet goed voor je zijn.

Hardlopen is goed voor je

Door aan hardlopen te doen maak je je hoofd leeg

Met een drukke baan of druk leven kan hardlopen een goed gevoel geven, het kan ontspannend werken. Tijdens het hardlopen laat je je werk echt even los. Wat is er nou lekkerder dan even lekker een rondje hardlopen. Het leuke van hardlopen is dat je je hoofd echt even leeg kan maken. Hardlopen kan zeer ontspannend werken voor de mens. Voor de echte ontspanning is het belangrijk dat je niet te hard gaat hardlopen. Het gaat tenslotte om de ontspanning. Wat voor de een een ontspannen rondje hardlopen is zal voor de ander als een sprint aanvoelen. Zoek bijvoorbeeld een hardloopmaatje die hetzelfde tempo als jij loopt. Door op praattempo een hardlooprondje af te leggen voelt dit heerlijk ontspannen. 

Door hardlopen val je af

Dit is een punt waar veel mensen van overtuigd zijn. Echter is het niet zo vanzelfsprekend dat je daadwerkelijk afvalt als je aan hardlopen doet. Je kunt enorm veel aan hardlopen doen, maar als je het gebruikelijke eetpatroon niet aanpast, dan is afvallen lastig. Naast een gezond eetpatroon zijn er nog meer factoren die meespelen. Hoeveel je afvalt hangt af van de duur van de training, het soort training en de intensiteit van de training. Een duurtraining kan erg lang zijn, een intervaltraining kan kort en krachtig zijn. Juist de intervaltrainingen zijn goed om af te vallen tijdens het hardlopen. Maar juist de combinatie van duurlopen en intervaltrainingen zijn goed om af te vallen tijdens het hardlopen.

Hardlopen is niet goed voor je

Door aan hardlopen te doen loop je blessures op

Hardlopen kan blessures veroorzaken. Dit is is geen uitzondering, bij de beoefening van iedere sport ligt het oplopen van een blessure op de loer. Echter is hardlopen wel een blessuregevoelige sport. Dit komt door het feit dat je tijdens het hardlopen constant je eigen lichaamsgewicht aan het opvangen bent.

Hardlopen is slecht voor je gezondheid

Sporten is niet slecht voor je gezondheid. Toch zijn er nog altijd mensen die beweren dat sporten, dus ook hardlopen, slecht voor je gezondheid is. Sporten is gezond, maar doe je echt aan topsport, dan wordt er nog wel getwijfeld of het wel echt gezond voor je lichaam is. 

Conclusie

Het blijft een lastige kwestie, is hardlopen goed voor je of niet. Wij zijn van mening dat hardlopen zeker goed voor je is. Het is natuurlijk wel belangrijk om in acht te nemen dat het een blessuregevoelige sport is. Onze tip luidt dan ook: luister naar je lichaam. Begin je net met hardlooptrainingen? Bouw de trainingen en intensiteit ervan rustig op.