Sommige hardlopers kennen het probleem met pijn of last van de tepels tijdens het hardlopen. Soms gaat de tepel zelfs bloeden tijdens het hardlopen. Het is een bekend en oplosbaar probleem. Veel hardlopers hebben er namelijk last van of hebben er wel eens last van gehad, namelijk bloedende of pijnlijke tepels tijdens het hardlopen. Maar wat is de oorzaak van dit probleem en wat kun je hier tegen doen?

Deze last van de tepel kan vaak overslaan naar pijn. Last van de tepels tijdens het hardlopen ontstaat meestal doordat de kleding tijdens het hardlopen niet goed zit. Dit kan komen doordat het niet lekker of verkeerd zit en daardoor telkens tijdens iedere cadans de huid tegen het shirt aan schuurt. Als hier niet snel iets aan gedaan wordt, kunnen er schaafwondjes ontstaan. Deze schaafwondjes ontstaan tijdens de training en worden vaak de volgende looptraining opengehaald. Zo zal er daardoor een bloeding ontstaan.

Dit probleem komt voor bij beide geslachten, maar dit probleem vaker voor bij de man. Om dit probleem te tackelen kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Zo kun je schade en pijnlijke tepels tijdens het hardlopen voorkomen.

1. Gebruik pleisters

Indien je direct de pijn van de tepel wilt gaan verminderen tijdens het hardlopen. Dan zijn er speciale pleisters op de markt die deze tepel-irritatie kan voorkomen. Deze pleister plak je tijdens het lopen over de tepel, dan zo voorkom je verdere schade. Ook werken normale pleister goed hiervoor.

Belangrijk is hierbij wel dat de pleister tijdig voor de training of wedstrijd geplaatst moet worden. Zodat de pleister goed kan blijven hechten. Anders heb je kans dat de pleister al voor de start van de training of wedstrijd loslaat.

2. Draag synthetische kleding

De belangrijkste en meest relevante tip is het dragen van goede hardloopkleding. Synthetische hardloopkleding is daarvoor het beste tijdens de looptraining. Indien je gaat zweten of het gaat regenen, zal het loopshirt in de meeste gevallen zwaarder worden en even later zal het shirt aan de huid blijven kleven.

Hierdoor kan er later irritatie ontstaan. Dit wil je juist voorkomen tijdens het hardlopen. Door het dragen van synthetische kleding tijdens het hardlopen wordt het vocht beter afgevoerd. Hierdoor voorkom je dat je shirt blijft plakken en gaat schuren tegen de huid.

3. Gebruik vaseline tegen bloedende tepels

De laatste tip om de tepels te beschermen tijdens het hardlopen is om een goede laag vaseline aan te brengen over de tepel(s). Deze vaseline laag dient dan als bescherming laag en voorkomt dat het shirt schuurt tegen de huid en tepel.

Heb jij nog aan andere tip voor mede hardlopers om de last van bloedende tepels tijdens het hardlopen tegen te gaan. Laat het ons hieronder weten, door te reageren onder dit bericht.