Heb jij last van pijn aan de scheen tijdens het hardlopen? Veel hardlopers hebben last van zeurende pijn aan het scheenbeen. De kans dat je hier last van hebt tijdens of na het hardlopen is een bekend probleem in de hardloopwereld.
Shint Splints is de juiste benoeming voor deze blessure. Het is een scheenbeenvliesontsteking, die ontstaat door overbelasting van de spieren aan de binnenzijde van het scheenbeen. Vaak nemen de klachten toe als je doorgaat met hardlopen.
Oorzaak scheenbeenklachten tijdens hardlopen
Vaak komt de blessure voor bij beginnende hardlopers. Ervaren hardlopers hebben vaak een hogere belastbaarheid en zijn gewend aan het hardlooppatroon. Zij hebben vaak minder last van deze scheenbeenblessure.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn:
- Te snelle trainingsopbouw.
- Onvoldoende kracht in de enkels / scheen
- Te veel pronatie tijdens het hardlopen
- Het ‘te veel’ lopen op wedstrijdschoenen
- Het hardlopen op schoenen met te weinig demping
- Overgewicht
Wat kun je doen aan scheenbeenklachten tijdens hardlopen
Natuurlijk is het begrijpelijk dat je zo snel mogelijk van deze klacht af bent. Je doet er ook verstandig aan om advies te vragen bij een sportfysiotherapeut. Deze kan met jouw kijken naar de oorzaak van het probleem kijken. Als de oorzaak is vastgesteld, kan de fysio een gepast advies geven om de pijn te verhelpen.
Zelf kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een foamroller om de kuitspier op te rekken en te masseren. Daarnaast is het belangrijk om variatie in je trainingsschema aan te brengen. Probeer daarom ook naast het hardlopen alternatieve trainingen, zoals fietsen of zwemmen. Dit is ook goed voor je conditie en een stuk minder belastend.
Afsluitende tip: voor scheenbeenklachten tijdens het hardlopen
Vaak komt het voor dat scheenklachten ontstaan tijdens het hardlopen, door verkeerde hardloopschoenen. Sommige hardlopers landen op de binnen- of buitenzijde, waardoor de kans op blessures hoger is. Hardloopschoenen die beschikken over pronatie zijn hiervoor zeer geschikt.
Voor hardloopschoenen met pronatie, kan je beter naar een hardloopspeciaalzaak gaan voor geschikt advies. Zij kunnen jouw loopstijl bekijken en beoordelen of het nodig is om pronatie schoenen aan te schaffen.
Geef een reactie