Wil jij sneller hardlopen? Wij geven hieronder 5 tips die mogelijk inzichten geven om uiteindelijk sneller te gaan hardlopen als beginnende hardloper.

Inhoud van dit blog:

1: Variatie in tempo

2: Krachttraining voor hardlopers.

3: Keuze van hardloopschoenen.

4: Plannen naar een piekmoment.

5: Consistentie aanbrengen.

 

1: Variatie in tempo

Een vaak voorkomende manier van training is dat hardlopers te eenzijdig trainen. Probeer je trainingen in blokjes op te delen, waardoor je na elk blokje wat rust neemt. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een training van 8 keer 2minuten. Tussen elk blokje ga je dan 1 minuut joggen of wandelen. Probeer hierbij het tempo in de 2 minuten blokjes dan hoger te leggen dan je normale duurlooptempo. Dit soort trainingen worden ook wel ‘Fartlek trainingen’ genoemd en is goed voor de snelheid van een hardloper.

Voorbeeld trainingen:

6 x 2 minuten (pauze 1 of 2 minuten)

5 x 3 minuten (pauze 1 of 2 minuten)

10 x 1 minuut (pauze 1 minuten)

Probeer het tempo niet zo hoog te leggen dat je jezelf over de kop loopt. Probeer opzoek te gaan naar een uitdagend tempo wat past bij je eigen niveau. Het is wel de bedoeling dat je na het tempoblokje nog voldoende energie hebt om nog te kunnen wandelen of te joggen. Op deze manier herstel je op een actieve manier en blijft je lichaam geactiveerd en warm.

Ben jij altijd kapot na een tempotraining, probeer dan eens een keer te trainen op hartslag.  Op deze manier train je dus niet op snelheid, maar juist op intensiviteit. Veel topatleten trainen bijvoorbeeld op hartslag om zo juist extra trainingsinzichten te krijgen.

Als beginnende hardloper is het daarom ook verstandig om een paar keer mee te trainen met een groep, op de atletiekbaan, met een coach. Bij de meeste atletenverenigingen zijn er gratis proeftrainingen.

2: Krachttraining voor hardlopers.

Krachttrainingen voor hardlopers kan in sommige opzichten goed werken. Het versterkt namelijk je pas en met goede oefeningen kan het ervoor zorgen dat de stabiliteit tijdens het hardlopen wordt verbeterd. Core Stabilty is bijvoorbeeld zo een trainingsvorm, waarbij er gewerkt wordt aan de stabiliteit. Vaak is het zo ‘hoe beter de stabiliteit, hoe efficiënter de loopbeweging’. Core Stability kan dus zeker voor een hardloper een efficiënt middel zijn om uiteindelijk hardloper te lopen.

3: Keuze van hardloopschoenen.

Voor een wedstrijd of snellere training. De meeste prominenten sportmerken hebben diverse klassen schoenen, zo ook duurloopschoenen en wedstrijdschoenen. Deze wedstrijdschoenen zijn een stuk lichter dan de normale duurloopschoenen. Hierdoor krijg je een merkbaar verschil aan gewicht aan je voeten. Het klinkt raar, indien een schoen qua gewicht al 20 gram lichter is dan de andere, dan zal je merken dat je tijdens het hardlopen een stuk lichter loopt.

Wel is het verstandig om deze schoenen natuurlijk in te lopen voordat je aan de start staat bij een hardloopwedstrijd. Tevens zorgen deze lichtere schoenen voor een directer grondcontact en hebben vaak een verminderde demping, waardoor de kans op blessures groter wordt. Onze aanbeveling is daarom goed te analyseren wat jouw individuele niveau is qua belasting.  

4: Plannen naar een piekmoment.

Één tip van ons als hardlopers is vooral het denken en investeren in de lange termijn. Een goede tactiek is bijvoorbeeld het plannen of inschrijven van een hardloopwedstrijd die een paar maanden of een jaar later wordt georganiseerd. Hierdoor kan je echt trainen en werken naar jouw individuele wedstrijd.  

5. Consistentie aanbrengen.

Hiermee bedoelen wij het afwerken van een gestructureerd programma. Indien je lichaam gewend is aan de loopbelasting zullen de trainingen ook over het algemeen steeds makkelijker gaan. Gestructureerd trainen is dus volgens ons een essentieel onderdeel om uiteindelijk een snellere hardloper te worden. Je vraag je misschien wel is af: Is hardlopen goed voor je? Wij zijn uiteraard van mening dat dit wel het geval is. Zo lang je maar niet te veel traint en denkt aan je lichaam.

Ben je zelf een hardloper of een beginnende hardloper en heb je nog een op- of aanmerking om sneller te gaan hardlopen. Reageer dan hieronder en laat ons weten welke tips jij hebt! 

Lees ook: Conditie opbouwen met hardlopen