Tegenwoordig is er Twitter, Facebook en Instagram als bekende social media netwerken, waar veel mensen een account op hebben of wel eens van hebben gehoord. Voor de echte duursporters is er ook een speciale social app, namelijk: Strava. Je leest er alles over in de Strava review!
Strava is het social media kanaal voor de (duur)sporter, door het aanmaken van een profiel kan jij mensen toestemming geven om jouw trainingen te laten volgen. Ook kan je Strava vrienden volgen en Kudos (vind-ik-leuks) geven.
Strava heeft naast een website, ook een Strava-app, die een uitstekend werkt. Zowel voor IOS (iPhones) als voor Android is de Strava-app te downloaden. Indien je niet beschikt over een sporthorloge, maar liever wilt gaan lopen met de mobiele telefoon, dan kan je de Strava app gebruiken. Deze heeft een ingebouwde GPS tracker waardoor je na je training verschillende onderdelen kan inzien van je workout. Een nadeel hiervan wel is dat je nog geen hartslagmeter kan aansluiten op de Strava-app.
Naast dat Strava te gebruiken is voor hardlopers is de app ook te gebruiken voor fietsers en zwemmers. Hierdoor is de app ook geschikt voor onder andere triatleten.
Privé gebruik van Strava
Natuurlijk kan je ook de gratis versie van de Strava-app gebruiken, als je al jouw trainingen dan op de privé modus zet, dan zijn al jouw gegevens beschikbaar voor jezelf, maar ziet de buitenwereld niet wat jij getraind hebt. Dit is perfect als jij Strava toch graag wilt gaan gebruiken, maar liever niet jouw sportieve activiteiten deelt met de buitenwereld. Als je echt niet gevonden wilt worden binnen Strava, dan kan je zelfs overwegen om een andere naam te gaan gebruiken voor jouw Strava account.
Als je dit wilt gaan instellen, open dan Strava > Instellingen > Privacybeheer. Hier vind je de mogelijkheid om je privacy instellingen te veranderen naar eigen wens. (zie afbeelding hieronder)
Je hardloopschoenen kopellen met Strava
Strava biedt ook de mogelijkheid om aan je jouw uitrusting toe te voegen op Strava. Een voordeel hiervan is dat je na afloop van je training kan aangeven op welke schoen jij je training hebt gedaan. Strava meet hierdoor hoeveel kilometer jij in totaal hebt gelopen op deze hardloopschoen. Tevens kan er hier ook een waarschuwingssignaal ingesteld worden na hoeveel kilometer jouw schoenen aan vervanging toe is. Een normaal paar hardloopschoenen gaat tussen de 1000 en 1200 km mee.
Strava segmenten
Strava biedt haar gebruikers ook aan om te concurreren op segmenten. Een segment is een stukje wat je kan lopen op je route en waar jij het snelste wilt worden.
Lees ook: Strava segment aanmaken
Soms wordt er door gebruikers vals gespeeld op deze segmenten. Door bijvoorbeeld te gaan fietsen en de training op te slaan als hardlooptraining. Dit is uiteraard niet toegestaan.
Welke functies heeft Strava?
Indien je training afgerond is en je wilt de training gaan bekijken, dan kan je met Strava je training: meten, analyseren en vergelijken. Hieronder staan de belangrijkste functies op rijtje:
- Jouw gelopen/gezwommen/gefietste route bekijken
- Welke segmenten heb je aangedaan
- Welke snelheid jij gelopen
- Het meten hoeveel kilometer jij loopt op een hardloopschoen
- Het vergelijken van trainingen
Premium versie Strava
Naast de gratis versie, heeft Strava ook de premium versie. Bij deze premium versie krijgt men overzicht in meer trainingsdata, waaronder ook een persoonlijk Strava Heatmap. Waarbij je kan zien waar jij als sporter het meest hebt getraind. Strava biedt haar gebruikers de volgende drie mogelijkheden aan als premium versie:
- Training
- Veiligheid
- Analyse
Conclusie Strava
Voor het meten, analyseren en vergelijken van sportresultaten is de Strava app ideaal. Ook is de premium versie wel leuk om mee te experimenteren. Maar wij vinden wel dat de gratis versie al genoeg functies heeft om uit de voeten te kunnen. Strava is naar ons idee een perfecte trainingsapp voor de multisporter, hardloper, fietser of zwemmer. Naast Strava kun je ook Runkeeper gebruiken. Lees onze Strava vs Runkeeper test!
Kortom waarom zou jij Strava moeten gebruiken:
- Het werkt (voor ons) onwijs motiverend
- Je krijgt een goed overzicht van wat je hebt getraind (logboek)
- Je ziet geen (stomme) advertenties voorbij komen
- Als je de App wilt gebruiken, maar je het liever deelt, dan zet je al je gegevens op privé. Dit is in te stellen bij de instellingen.
- Indien je goed hebt geconnect met je sporthorloge, worden je training automatisch overgezet naar je Strava profiel. Wil jij weten hoe dit, lees dan ook Strava sporthorloge koppelen
Geef een reactie