De lente is begonnen en de temperaturen gaan nu eindelijk weer eens omhoog. Het is voor hardlopers altijd even acclimatiseren bij deze temperatuurverschillen. Maar wanneer is het nou het juiste moment om over te gaan van lange broek naar de korte broek?

Wij hebben 2 regels die makkelijk zijn om toe te passen, als je twijfelt tussen het hardlopen in een lange of korte broek.

1# R in de maand

Vaak wordt het in andere sporten aangegeven, maar het is een zeer goed handvat. Indien de letter R in de maand zit, dan kan je het beste in een lange broek gaan hardlopen. Hierdoor kan je in de maanden mei tot en met augustus lekker in je korte broek gaan hardlopen.

Maar het is natuurlijk wel zo dat dit afhankelijk is van het weer. Maar als je misschien twijfelt kan je er soms verstandig aan doen om terug te vallen op deze regel. Het kan ook plotseling snel afkoelen en als je dan net met een korte broek naar buiten gaat, dan kan dit koud gaan aanvoelen.

2# De 10 graden

Een ander handvat wat vaak gebruikt wordt is de 10 graden regel. Deze is simpel toepasbaar. Indien het 10 graden of warmer is, dan kan je in een korte broek gaan hardlopen.

Als de temperatuur schommelt rond de 10 graden dan is het altijd beter om eerste even kort je lichaam op te warmen. Hiermee zorg je ervoor dat je al iets op bent gewarmd voor de start van je hardlooptraining.

Advies

Het is natuurlijk een persoonlijk dingetje. Probeer daarom zelf eerst uit bij welke temperatuur je lekker kan hardlopen in een korte broek. Sommige hardlopers krijgen het eerder warm tijdens het hardlopen dan de ander.

Maar één afsluitende tip: Als het buiten warmen is dan 15 graden dan kan je altijd makkelijk in korte broek gaan hardlopen!