Carbon hardloopschoenen!? Ja tegenwoordig heb je zelfs schoenen met carbon erin verwerkt. De internationale hardlooptop gebruikt ze al veelvuldig, zo is te zien dat NN Runningteam op de Nike Vaporfly loopt die beschikt over een carbonplaat in de zool. Maar ook andere sportmerken reageren, zoals New Balance met zijn Fuelcell 5280, die weliswaar voor andere (kortere) afstanden is geschikt, maar ook beschikt over een carbon. Ook Hoka, die overigens de eerste carbon hardloopschoen op de markt heeft geïntroduceerd, heeft dus carbon hardloopschoenen: Hoka One One. Maar wat maakt het nou dat deze merken deze innovatie op de markt hebben gebracht?

Jarenlang waren hardloopschoenen vrij normaal, gewoon een normale demping en sommige wat lichter en sommige wat zwaarder. Dit is afhankelijk van het wedstrijd- of trainingsdoeleinde. Tegenwoordig zit er dus ook carbon in deze hardloopschoenen. Door middel van een ‘Carbon plaat’ zool krijg je een extra stimulans bij je pasafzet. Hierbij schijnt er een prestatiebevorderend effect te zijn voor de wedstrijdhardlopers. Eliud Kipchoge liep zelfs op een carbon hardloopschoen met drie carbon platen voor nog meer effect tijdens het hardlopen.

Wij hebben de carbon hardloopschoenen nog niet getest, maar we houden deze trend in de gaten. Een onderzoek uit 2018 omschrijft dat dit soort hardloopschoenen, de hardloopschoenen zijn om onder de 2 uur te lopen. Een jaar later, in 2019, heeft Eliud Kipchoge deze barrière ook daadwerkelijk geslecht op de marathon.