Je ziet ze steeds vaker: hardlopers met compressiekousen. Zelfs topatleten als Meb Keflezighi (Oud Boston marathon, New York marathon en Olympisch zilver op de marathon), draagt compressiekousen tijdens de marathon. Jij vraagt jezelf af: wat is het nut van deze compressiekousen, wat heb ik hieraan en waarom zou ik deze kousen gaan aanschaffen? In dit artikel geven we jou de informatie over hardlopen met compressiekousen.
Uit onderzoek is gebleken dat beginnende hardlopers steeds vaker last krijgen kuitblessures en spierpijn in de kuit. Het is ook niet gek, want hardlopen is een zeer belastende en blessuregevoelige sport. Elke keer als je landt en afzet tijdens het hardlopen moeten deze spiergroepen aan het werk worden gezet. Daarom is hiervoor een oplossing gekomen: Compressiekousen.
Compressiekousen of compressiesokken, zijn in principe hetzelfde als hardloopsokken. Het enige grote verschil is dat de kousen tot net onder de knie komen. Je kunt het vergelijken met voetbalsokken. Compressiekousen, het woord ‘compressie’ zegt het al, zitten strak om voet, enkel, achillespees en voornamelijk de kuit tijdens het hardlopen.
Compressiekousen zijn al een tijd verkrijgbaar op de markt. Onder andere Lidl en Decathlon verkopen deze producten. Maar er zijn ook merken die helemaal gespecialiseerd zijn in deze producten voor hardlopers, zoals: CEP en Herzog.
Waarom hardlopen met compressiekousen?
Allereerst wat beweren de merken, waarom jij compressiekousen moet gaan hardlopen:
- Verbeterde bloedcirculatie: Compressie zegt het eigenlijk al: De kous zal druk (compressie) geven rondom de kuit, achillespees en scheenbeen. Alle posities waar beginnende en gevorderde hardlopers vaak klachten en blessures hebben.
Door de druk die de compressiekous met zich meeneemt, zorgt het voor het beter afvoeren van afvalstoffen. Een betere afvoer van de afvalstoffen zorgt ervoor dat het bloed beter en sneller door je lichaam kan stormen. Hierdoor zal je ook sneller herstellen van je hardlooptraining.
- Stabieler hardlopen: Doordat de compressiekousen strak om de kuit en achillespees zitten, zal je stabieler zijn in deze omgeving. Hiermee bedoelen wij dat de achillespees en voornamelijk de kuit minder zal schudden tijdens het hardlopen. Hardlopers die nogal stevige kuitspieren hebben, kunnen daarom profijt hebben van het hardlopen met een compressiekous. Hierdoor blijft de kuit stabieler tijdens het lopen en zal je minder last ondervinden van de schokbelasting.
Over het algemeen komt het op hetzelfde neer. Je zult bij het gebruikt van compressiekousen sneller herstellen van je training.
Eigen ervaring hardlopen met compressiekousen
Het voelt in de beginfase nogal apart aan. De compressiekous zit strak om de achilles, kuit en scheen heen en tijdens het hardlopen voelt het wel een stuk anders aan dan zonder compressie sok. Wel merken wij dat voornamelijk de kuit een stuk rustiger is tijdens het lopen dan normaal. Elke keer bij een landing zorgde de compressie van de sok ervoor dat de kuit in een stabiele positie bleef.
Wij ondervinden geen last of hinder tijdens het hardlopen met compressiekousen. Het is gewoon een ander gevoel dan het hardlopen zonder deze sokken. Of wij nu echt voelde of we beter herstelde na een hardlooptraining, vinden wij lastig om te zeggen. Wij voelde wel aan dat de kuit zeer stevig gepositioneerd bleef tijdens het hardlopen, maar dat is ook wel logisch gezien de druk van de sok.
Onderzoek: Heeft het hardlopen met compressiekousen zin?
Het bovenstaande vragen wij ons af, daarom hebben wij er een paar wetenschappelijke onderzoeken bijgepakt. Deze onderzoeken keken allen naar de effecten en het nut van compressiekousen bij het hardlopen.
Het eerste Engels onderzoek concludeert het volgende: (vertaald): “Het gebruik van compressiesokken gedurende 48 uur na een volledige inspanning, helpt het functionele herstel bij hardlopers. Compressiesokken onder de knie zijn een geldige, veilige en relatief goedkope herstelmethode. Deze studie geeft aan dat alle lopers baat zouden hebben bij het gebruik van compressie sokken gedurende 48 uur na de oefening en ze zouden een verbetering van 6% van hun herstelparameters moeten zien”. (Bron 1) Kortom compressiekousen hebben baat bij het herstel van een hardlooptraining.
Er zijn ook andere onderzoeken die aangeven dat compressie sokken baat hebben bij ‘prestaties’. Een Duits onderzoek onder ‘matig getrainde hardlopers’ heeft aangetoond dat compressiesokken mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan prestaties bij maximale en submaximale oefeningen. (Bron 2)Echter is dit onderzoek alleen gericht op op ‘matig getrainde hardlopers’. Andere onderzoeken over prestatieverbetering met compressiekousen geven aan dat er geen prestatieverbetering zichtbaar is. Een onderzoek uit 2010 over compressie sokken heeft zegt dat ‘goedgetrainde hardlopers’ geen effect hebben op prestatieverbetering met compressiekousen. (Bron 3)
Kortom, uit ons relatief kort deskresearch onderzoekje over hardlopen met compressiekousen zijn de meningen verdeeld. De meeste onderzoeken aan dat er wel effect is bij het hardlopen met compressiekousen, zeker voor herstel. De prestaties worden niet direct beter door het gebruik van compressiekousen. Wij zijn reeds geen onderzoeken tegen gekomen die aantonen dat compressiekousen baat hebben bij herstel van al reeds opgelopen blessures.
Conclusie: hardlopen met compressiekousen
Ja, compressiekousen hebben wel degelijk zin en nut bij het herstel. Verschillende onderzoeken tonen aan dat er wel degelijk herstel zichtbaar is bij het dragen van compressiekousen. Compressiekousen zouden dus goed kunnen worden gebruikt bij (maximale) inspanningen om zo bijvoorbeeld spierpijn rondom de kuit te verminderen.
Kun je blessures voorkomen door het gebruik van een compressiekousen? Volgens ons relatief klein onderzoek: Nee, niet direct. Maar het helpt wel bij het herstel na een hardlooptraining.
Zeker hardlopers die stevige kuiten hebben of snel hinder ondervinden van spierpijn in de kuit, kunnen daarom wel degelijk baat hebben bij compressiekousen tijdens het hardlopen. De schokabsoberende compressiekousen zorgen voor een vermindering van trillingen naar de kuit en het onderbeen. Ga je beter presteren van compressiekousen? Nee, ook niet direct, maar als je beter en sneller kunt herstellen door middel van het gebruik van compressiekousen. Dan kun je makkelijk en effectiever de volgende training of wedstrijden hardlopen.
Bronvermelding
Bron 1: STUART A. ARMSTRONG, E. S., MALONEY, S. R., & HARRIS, G. A. (2015). Compression socks and functional recovery following marathon running: a randomized controlled trial.Journal of Strength and Conditioning Research. 1]COMPRESSION SOCKS AND FUNCTIONAL RECOVERY FOLLOWING MARATHON RUNNING: A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL STUART A. ARMSTRONG,1 ELOISE S. TILL,2 STEPHEN R. MALONEY,3 AND GREGORY A. HARRIS4 1Anglesea Sports Medicine, Hamilton, New Zealand; 2Albury Emergency Department, Albury Wodonga Health, Albury, Australia; 3Department of Physiotherapy, Monash University, Melbourne, Australia; and 4MP Sports Physicians, Melbourne, Australia
Bron 2: Kemmler, W., Stengel, S. v., Köckritz, C., Mayhew, J., Wassermann, A., & Zapf, J. (2009).Effect of Compression Stockings on Running Performance in Men Runners.Journal of Strength and Conditioning Research.
Bron 3: Ali, A., Creasy, R. H., & Edge, J. A. (2010). Physiological effects of wearing graduated compression stockings during running.European Journal of Applied Physiology.Physiological effects of wearing graduated compression stockings during running Ajmol Ali • Robert H. Creasy • Johann A. Edge Accepted: 17 March 2010 / Published online: 31 March 2010 Springer-Verlag 2010
Geef een reactie