Een dag niet hard gelopen is voor jou een dag niet geleefd. Of je nu traint voor de sprint, voor de middellange afstand of voor een marathon, je wilt altijd het beste uit jezelf halen. Voor je favoriete sport heb je veel over en je bent bereid om in je dagelijkse leven concessies te doen om op topniveau te kunnen presteren. Hardlopen vergt veel van je lichaam, maar geeft je ook zoveel voldoening. Wil je op het juiste niveau blijven presteren, dan is het belangrijk om je voedingspatroon goed onder de loep te nemen. Alles wat je nodig hebt om te kunnen hardlopen, haal je uit je voeding. Wil je jouw niveau naar een hoger plan tillen, dan kan het verstandig zijn om je voeding aan te vullen met goede kwaliteit supplementen, zoals extra multivitamine en Omega 3.

Welke supplementen zijn voor een hardloper geschikt?

Je dagelijkse voeding moet voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten bevatten. Eiwitten zijn nodig voor spieropbouw en onderhoud van je spieren. Vetten en koolhydraten leveren je lichaam de energie om topprestaties neer te zetten. Tijdens een trainingsprogramma, maar ook als je aan het herstellen bent van blessures, heeft je lichaam vaak een hogere behoefte aan eiwitten. Dan is het verstandig om over te stappen op eiwitrijk voedsel, of om je dagelijkse voeding aan te vullen met eiwitsupplementen. Zo heb je voldoende bouwstoffen om je spieren in optimale conditie te krijgen, maar ook voor het nodige herstel aan je spierweefsel. Dit is altijd nodig, ook als je jezelf niet blesseert. Gecombineerde eiwit- en koolhydraatsupplementen geven je lichaam niet alleen extra bouwstoffen, maar ook energieleveranciers. Als je eiwitsupplementen gebruikt, is het handig om te kiezen voor supplementen die je een mix van snel opneembare eiwitten geven, naast eiwitten met een langzamere werking. Voor een optimale spieropbouw kun je ook kiezen voor extra supplementen die je spieropbouw stimuleren. Daarnaast zijn er ook supplementen die wat minder voor de hand liggen, maar toch zeer positief op je prestatievermogen als hardloper kunnen werken.

Omega 3 en multivitamine

Multivitamine is een supplement dat alle mogelijke vitamines bevat die ons lichaam nodig heeft om te overleven en te presteren. Daarnaast bevat multivitamine ook mineralen die een cruciale rol spelen bij uiteenlopende metabolische processen. Vitamines zijn stoffen die we zelf niet kunnen maken en dus altijd in onze voeding moet zitten. Multivitamine bevat al deze stoffen, in een uitgebalanceerde hoeveelheid. Omega 3 is de naam voor een aantal vetzuren die je vooral in verse en vette vis tegenkomt. Eet je geen vis, bijvoorbeeld omdat je vegetarisch of veganistisch bent, dan is een supplement met Omega 3 geen overbodige luxe. Omega 3 is betrokken bij een goede bloedsomloop, een gezonde hartfunctie en een juiste bloeddruk. Daarnaast werkt Omega 3 ook positief op je gezichtsvermogen en je hersenfuncties. Mocht je een marathon lopen en even door je energie heen zitten, dan stimuleert Omega 3 je om toch even dat extra beetje door te zetten.

Omega 3 en multivitamine van goede kwaliteit

Multivitamine, Omega 3 en andere supplementen haal je het beste bij een leverancier die continue kwaliteit levert.