Hardlopen is een leuke sport, maar het is ook een sport waarbij een blessure op de loer ligt. Een veel voorkomende hardloopblessure is de lopersknie. Bij een lopersknie voel je pijn aan de buitenzijde van de knie. De lopersknie komt niet alleen voor bij hardlopers, ook bij wielrenners komt deze blessure regelmatig voor.
In deze blog vind je alle informatie over deze blessure, hoe je de blessure kunt voorkomen en hoe je deze blessure kunt verholpen.
Hoe ontstaat een lopersknie?
Een lopersknie komt door overbelasting van de spieren. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je te snel en te veel bent gaan hardlopen. Het rustig opbouwen van de intensiteit van hardlooptraining is dan ook essentieel om blessures als deze te voorkomen.
Uit onderzoek onder hardlopers blijkt dat tot 12% van de hardlopers last heeft of heeft gehad van een lopersknie.
De lopersknie ontstaat doordat de iliotibiale band of tractus iliotibialis te veel belast worden. Hierdoor straalt de pijn uit naar de buitenkant van de knie. Dit kan een stekende pijn veroorzaken. De pijn kan opkomen tijdens het hardlopen, maar ook buiten het hardlopen om kan de pijn optreden. Vooral bij beginnende hardlopers is het rustig opbouwen van de trainingen belangrijk.
Hoe kom ik van een lopersknie af?
Om van een lopersknie af te komen is rust erg belangrijk. Het is niet perse noodzakelijk om helemaal niet meer aan hardlopen te doen. Het is aanvoelen hoe jouw lichaam reageert op de trainingen.
Merk je dat de pijn minder wordt met bepaalde trainingen? Probeer dan meer van dat soort trainingen te doen. Wordt de pijn alleen maar erger? Dan is volledige rust van belang. Je kunt in de tussentijd wel een andere sport beoefenen, zo houdt je de conditie op peil. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan aquajoggen.
Hoe voorkom ik een lopersknie?
- Bouw de trainingsintensiteit langzaamaan op;
- Zorg voor een goede hardlooptechniek;
- Zorg voor een goede warming-up en een goede cooling-down;
- Zorg voor het juiste soort hardloopschoenen;
- Maak de spieren belastbaarder door aan krachttraining te doen.
Mocht de lopersknie niet vanzelf overgaan, dan kan je altijd een bezoek brengen aan een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan je optimaal adviseren over hoe je van de lopersknie af kan komen. Diegene zal je in de meeste gevallen behandelen door middel van een massage. Echter zijn er ook oefeningen om de spieren sterker te maken.
Geef een reactie