Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het hardlopen: de Hardloopschoenen. Voor een blessuregevoelige sport als hardlopen zijn goede hardloopschoenen essentieel om hardloopblessures te voorkomen. Wij zetten in dit artikel de belangrijkste onderdelen waar jij op moet letten bij de aanschaf van hardloopschoenen op een rijtje.

Tips bij het kopen van hardloopschoenen!

1. Koop in de meeste gevallen een hardloopschoen die wat ruimer aanvoelt, waardoor je wat speling hebt in de schoen. Niet te veel speling, want dit zorgt ervoor dat de schoen van binnenuit eerder kan gaan schuren met de voorvoet.

Note: Pas altijd meerdere maten van een hardloopschoen.

2. Bekijk goed of je een hardloopschoen nodig hebt met pronatie?

3. Koop je hardloopschoenen bij een specialist met ervaring. Hij of zij kan beoordelen of jij mogelijk een hardloopschoen nodig hebt met pronatie of juist niet.

3. Koop je eerste hardloopschoenen in de winkel. Onze tip is om altijd je eerste paar hardloopschoenen altijd een winkel te passen.

4. Kies voor een bekend hardloopschoen merk, zoals: New Balance, Asics, Nike, Mizuno, Saucony, Brooks, Hoka of Adidas. Ons advies is om merk hardloopschoen te kiezen uit dit rijtje, omdat deze merken altijd hoogwaardig kwaliteit hardloopschoenen leveren.

5. Kies de juiste breedte van je hardloopschoen die past bij jouw voorvoet.

6. Kies een schoen die past bij jou hardloopgebruik. Jij bijvoorbeeld de hardloopschoen gebruik maken voor duurlooptrainingen of voor wedstrijden? Wedstrijdschoenen zijn lichter dan duurloopschoenen en zijn minder geschikt om mee te trainen.

7. Kies een hardloopschoen met genoeg demping. Demping in een schoen zorgt ervoor dat de klappen die jij maakt tijdens het hardlopen worden opgevangen. Op deze manier is de impact tijdens het hardlopen minder en zorg jij ervoor dat je een hardloopblessure voorkomt.

8. Kies een hardloopschoen met een goede levensduur. Het kan namelijk zo wezen dat de ene hardloopschoen korter mee gaat dan de andere. Een wedstrijdschoen, die in de meeste gevallen beschikt over een geringe demping, slijt over het algemeen sneller dan een normale duurloopschoen. Hoe duurzaam een hardloopschoen is heeft te maken met: de slijtzool van de hardloopschoen, materiaal, lichaamsgewicht  en de kwaliteit van de hardloopschoen.

Lees verder: Hoelang gaan mijn hardloopschoenen mee?

9. Loop je schoenen altijd goed in voordat je aan een wedstrijd begint. Het komt weleens voor dat beginnende hardlopers hun hardloopschoenen niet inlopen. Dit is zeker een afrader, want je kunt op deze manier al snel blaren krijgen tijdens de wedstrijd.

10. Zorg ervoor dat je goed bijhoudt hoeveel kilometer jij op een hardloopschoen loopt. Dit is wel een belangrijk onderdeel, want na verloop van tijd verliest een schoen zijn demping en stabiliteit en is een hardloopschoen aan vervanging toe. Als je doorgaat hardlopen op een schoen die versleten of verouderd is, dan is de kans op een hardloopblessure groter.

Tot slot: De keuze van een hardloopschoen is altijd persoonsgebonden, het schrijven en beoordelen van hardloopschoenen is niet doen. Iedere hardloper heeft namelijk een andere mening over een hardloopschoen. Laat je daarom niet leiden door iemand anders mening, als jij een bepaalde hardloopschoen bijvoorbeeld wel comfortabel en goed vindt zitten.

Vind jij dat we een onderdeel zijn vergeten of wil je graag je mening toevoegen aan één van de bovenstaande onderdelen? Laat het dan aan ons weten door te reageren onder in de comments.