Hardlopen in de hitte of in warme temperaturen is zwaar en eigenlijk ongezond. Soms doe je er goed aan om je trainen over te slaan. Maar wij begrijpen dat je als hardloper toch je training wilt voltooien, daarom geven we jou de tips om je te bewapenen tegen deze extreme omstandigheden.

Vaak in de zomerperiodes loopt het kwik hoog op, in de zomer van 2019 liep de temperatuur op tot een kwik van tegen de 40 graden. Wetenschappers denken dat de kans op deze temperaturen vaker in ons land kunnen voorkomen.

Hardloopkleding voor hitte

Voor hardlopers is dit natuur een hel, maar we hebben het weer niet in eigen hand. Het belangrijkst en meest logische wat je kan doen bij dit soort temperaturen is het aanpassen van je kleding. Luchtige kleding is daarom het beste. Daarnaast is het van belang dat je je goed insmeert met zonnebrand. Zeker als je rondje gaat hardlopen, waarbij er weinig schaduw is en de zon op volle sterkte schijnt.

Ook het dragen een hardlooppet is bij deze temperaturen verstandig. Een hardlooppet is meestal wat lichter en wat dunner dan normale petjes, waardoor dit comfortabeler zit tijdens een inspanning.

Drinken tijdens het hardlopen

Indien de temperatuur erg hoog zijn dan doe je er zeer verstandig aan om vooraf veel water te drinken. Daarnaast is het ook goed om tijdens je inspanning meer te drinken om het vocht tijdens de inspanning aan te vullen. Je kunt er ook voor kiezen om een sportdrank te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld Maurten sportdrank zijn.

Trainen in de hitte

Het belangrijkste is het aanpassen van je hardlooptraining. Misschien heb je een training in je hoofd of op papier staan, maar externe omstandigheden als het weer heb je niet in eigen hand. Pas daarom je training aan aan de weersomstandigheden. Kort je training in of sla de training over. Ook kan je er goed aan doen om een tussenpauze in de training te plannen.

Heb jij meer tips voor hardlopers die willen gaan trainen tijdens een hittegolf? Laat het dan ons weten door te reageren onder de blog.