Hoewel het natuurlijk heerlijk kan zijn om buiten hard te lopen, zijn er ook mensen die er de voorkeur aan geven om dat binnen te doen op de loopband. Misschien omdat het weer niet uitnodigt om buiten te gaan hardlopen, maar misschien ook omdat de vlakke ondergrond van de loopband als prettiger ervaren wordt dan de vaak ongelijke ondergronden waar je buiten mee te maken krijgt. Om te voorkomen dat hardlopen binnen wat al te saai wordt, kan het fijn zijn om het idee te hebben dat je door een omgeving loopt. Er bestaan een aantal apps met omgevingsvideo’s voor hardlopen die je via een internetverbinding kunt binnenhalen waar je daarvoor gebruik van zou kunnen maken. We bespreken er drie in dit artikel.

BitGym

BitGym kun je gebruiken op je smartphone of tablet, die je tijdens het hardlopen op de loopband voor je plaatst. De app gebruik je selfiecamera om je tempo in te schatten en de snelheid van de video daarop af te stemmen. Op de loopband kun je gebruikmaken van video’s voor trailruns. Daarbij zie je allerlei interessante info over de omgeving waar je doorheen hardloopt en ondertussen hoor je natuurgeluiden krijg je soms wat gesproken aanmoedigingen. Als je wilt kun je gewoon naar je eigen muziek luisteren. De app laat ook je snelheid en de verstreken tijdsduur zijn. In de gratis versie kun je video’s van 10 minuten zien, waarmee je het geheel kunt uittesten. Neem je een abonnement op BitGym, dan krijg je toegang tot meer 100 HD-video’s. Deze kun je stream, maar ook downloaden. Dat vergt natuurlijk aardig wat data, dus snel internet is dan prettig. Doe de glasvezel check om te kijken of jij al een abonnement op glasvezel internet kunt nemen.

Hardlopen op de loopband met omgevingsvideo’s: 3 apps die je kunt gebruiken 3

Kinomap Fitness

Kinomap Fitness werkt deels vergelijkbaar met BitGym. Ook deze app werkt op abonnementsbasis kan gebruik van je selfiecamera om je tempo te bepalen bij het afspelen van video’s, maar hij kan ook gegevens van je fitnessapparaat aflezen als je een Bluetooth-verbinding maakt. Mits geschikt, dan kan zelfs de weerstand en de helling zelfs automatisch aangepast worden op de video die je aan het afspelen bent. Met een HDMI-kabel of Apple TV kun je de beelden ook op je teelvisie bekijken. Bij Kinomap Fitness kun je kiezen tussen variabele en constante snelheid van de beelden. Als je wilt kun ook sporten tegen anderen en een wedstrijdje doen om wie het eerste bij de fitness is. Daarbij kun je ook van een ghost-mode gebruikmaken en het tegen een virtuele tegenstander opnemen. 

Treadmill Trails

Wil je liever wat ruimere mogelijkheden om gratis het hardlopen op de loopband met omgevingsbeelden uit te proberen, probeer dan de gratis versie van Treadmill Trails. Dan kun je 30 minuten aan beeldmateriaal uitproberen. Voor extra video’s van dezelfde lengte betaal je 1,09 euro per stuk, waarbij je uit meer dan 40 video’s kunt kiezen. Er zit muziek en commentaar bij de beelden, maar je kunt ook naar je eigen muziek luisteren. Elk video is ongeveer 1 GB groot en moet je downloaden op je apparaat. Dus naast snel (glasvezel)internet heb je ook veel opslagruimte nodig op je smartphone of tablet.

Ben jij dus van het lopen op de loopband en wil je dit ook veel blijven doen, dan kan het zeker de moeite waard zijn om te investeren in zo’n app met omgevingsbeelden. Dat stimuleert toch weer een beetje extra om aan het lopen te blijven, want anders kan hardlopen op de loopband toch wel snel een beetje saai worden!