Hartslag is al jaren een instrument dat gebruikt wordt tijdens het sporten. Door het bepalen van je hartslagzones kan je slimmer en efficiënter trainen. De kans dat je oververmoeid of overtraind raakt is kleiner! Daarnaast is het meten van je ochtendpols zeer bruikbaar. In deze blog leggen wij uit waarom dat zo belangrijk is.
Waarom het meten van je ochtendpols?
Met name duursporters zijn er mee bekend: de ochtendpols. Je ochtendpols is je hartslag nadat je wakker bent geworden. Door het meten en analyseren van je ochtendpols kan je nagaan in hoeverre je hersteld bent en dus uitgerust bent. Het is een vrij nauwkeurige manier om te kijken hoe fit je op dat moment bent.
Je ochtendpols is verschilt van persoon tot persoon. Het kan dus zo zijn dat een ander persoon of sporter een hogere of lagere ochtendpols heeft dan jij zelf hebt. Sommige sporters zitten normaal rond de 50 en andere kunnen zelfs een ochtendpols hebben van ver onder de 40. Goed getrainde sporters hebben over het algemeen een lagere ochtendpols.
Hoe meet ik mijn ochtendpols?
Veel mensen gebruiken nog de oude manier om de vinger in de nek te plaatsen en je eigen hartslag te tellen. Dit is niet de eenvoudigste manier, maar wel voor iedereen uit te voeren.
Lees ook: Hardlopen in hartslagzones
Stappenplan ochtendpols/hartslag meten:
- Voel 10 seconde de slagen in je nek.
- Vermenigvuldig dit aantal slagen met 6.
- Je hebt nu de hartslag per minuut berekend!
Rekenvoorbeeld: Je telt 7 slagen in de 10 seconde dat je hebt gevoeld.
Je ochtendpols is dan 6×7 seconde. Wat neerkomt op: 42 hartslagen per minuut.
De beste manier om de ochtendpols te meten
De beste manier om te analyseren hoe de ochtendpols is, is door middel van een saturatiemeter, ook wel een oximeter genoemd. Dit is een klein elektronisch apparaat wat je om de top van de wijsvinger bevestigt.
Hierbij is het de bedoeling dat je het apparaat gelijk meteen gebruikt als je wakker bent geworden. Als je te lang wacht en te veel beweegt dan zal je hartslag stijgen. Hierdoor zal je een onbetrouwbare meting krijgen.
Als je de ochtendpols hebt gemeten, dan kan je dit het beste bijhouden in een logboek, waardoor je in een goed overzicht krijgt wat je ochtendpols dagelijks is. Indien je hartslag beduidend hoger is dan normaal, vaak rond de 5/6 slagen. Dan is dit een teken dat je lichaam vermoeid is. Je doet er dan goed aan om een rustdag in te plannen.
Wil jij graag andere sporters of hardlopers informeren over de ochtendpols? Laat het dan ons weten door te reageren onder deze blog.
Geef een reactie