Help je conditie er bovenop! 3

Veel te veel mensen brengen hun werkdagen zittend door, achter hun computer. Wij maken ons hieraan ook schuldig, aangezien de auteurs van dit artikel precies hetzelfde doen.

Tja, dat kan wellicht heel hypocriet overkomen en we nemen het je niet kwalijk wanneer je dat vindt. Maar je zult het wel met ons eens zijn dat wij daarom als geen ander weten hoe belangrijk beweging is! Routine is namelijk heel goed, maar alleen wanneer je er daadwerkelijk iets aan hebt. Natuurlijk, wij staan ook op en gaan naar ons werk en doen daar ons ding. Echter, wat zijn de gevolgen wanneer je daarin vastroest en telkens maar weer op die comfortabele bureaustoel blijft zitten op een ergonomisch verantwoorde wijze en continu naar dat scherm blijft staren terwijl je vingers over het toetsenbord ratelen?

Daar hebben we een triest antwoord op. Door de rest van de dag te gaan bankhangen, op eten na en huishoudelijk werk doen en uiteindelijk slapen, gaat je conditie met een rap tempo achteruit. Dat betekent wel dat werkzaamheden en bezigheden die veel inspanning vereisen veel meer van je gaan vergen dan eigenlijk nodig hoeft te zijn! Een actief lichaam versterkt namelijk een actieve geest. Andersom misschien ook, maar dan wel in mindere mate. Mentaal gefocust zijn zorgt immers nog niet dat je spieren ook daadwerkelijk loskomen.

Je leest het al, we moeten weer omarmen wat belangrijk is. Beweging! Maar wanneer je een heel druk leven hebt, ontbreekt het je vaak aan tijd. Daarom is het heel belangrijk dat je de momentjes wegsnoept van je dagelijkse bezigheden. Dat heet met een ander woord multitasken, omdat je lichaamsbeweging met andere noodzakelijke handelingen kunt combineren. Uiteraard zijn er ook vormen van training die niet zo veel tijd of extreem veel moeite vergen maar er toch voor zorgen dat je spieren weer wat los zullen komen.

Genoeg gekletst: hoog tijd om even wat handige tips met je door te nemen!

Meer lopen

Dat is altijd een goed idee. En het is ook meteen dé bezigheid die je heel handig aan je routine kunt koppelen! Hoe kom je anders van A naar B? Oké, er zijn vast afstanden die veel te groot zijn om te kunnen overbruggen zonder dat je er de hele dag mee bezig bent. Wanneer je bijvoorbeeld 30 kilometer van je werk woont, dan ga je er niet lopend naartoe. Maar wanneer je geneigd bent om met de fiets of auto je boodschappen te doen terwijl de supermarkt op loopafstand is, waarom zou je dat dan niet gewoon te voet doen? Ervan uitgaande dat je die hele lading gemakkelijk kunt sjouwen. Maar ja, dat is dan ook meteen weer wat extra krachttraining, helemaal gratis.

Fietsen en/of joggen

We zeiden dan net wel dat je moet gaan lopen in plaats van fietsen, maar met wat trappen is ook niks mis, hoor. En dit kun je, net als joggen, ook voor de lol doen. Bepaal zelf hoe groot de afstand is die je aflegt en hoeveel tijd je eraan spendeert. Voor joggen heb je geen attribuut als een fiets nodig, wel geschikte kleding. En een tracker is ook erg handig, zodat je kunt zien hoeveel (kilo)meters je gerend of gelopen hebt en je doelen steeds wat verder weet te verschuiven.

Thuis oefenen

Ben je eenmaal thuis en toch energiek genoeg om nog iets aan lichaamsbeweging te doen? Soms is dat ook gewoon nodig, aangezien je merkt dat je spieren wat vastzitten. Dan trek je comfortabele kleren aan en ga je gewoon bezig in je woonkamer. Er zijn talloze rek- en strekoefeningen die je kunt uitvoeren om je conditie te helpen verbeteren. In principe heb je hiervoor niks nodig, maar je kunt altijd kiezen voor het gebruik van gewichten, een matje en/of een fitness elastiek. Dit is een band die de oefeningen uit je dagelijkse routine extra zwaar maken, wat een uitdaging vormt voor jouw lichaam en spieren. Door telkens een stapje verder te gaan overtref je jezelf en bouw je een steeds betere conditie op!