Gezond leven is gezond eten en voldoende bewegen. Maar als je graag sport wil je vaak wat meer uit je voeding halen zodat je betere hardloop prestaties neer kunt zetten en als het even kan het liefst zonder blessures. Het gebruik van verse producten en uitgebalanceerde voeding helpt maar je kunt ook een tandje extra bijzetten met bijvoorbeeld een supplement als Biotine. Een bijzondere vitamine in de B-vitaminen reeks, ook wel vitamine B8 of vitamine H genoemd met een naam die is afgeleid van het Latijnse woord voor leven: bios.

In combinatie met B-vitaminen

Biotine werkt het best in combinatie met B5, B6 en B12. Vandaar dat het vaak gebruikt wordt in B-complex of als Multivitamine. Deze andere B vitaminen versterken de werking van Biotine. Het is een bijzondere stof die we nodig hebben om bijvoorbeeld vitaminen C uit het voedsel in de darmen te halen waardoor de weerstand toeneemt en het immuunsysteem versterkt wordt. Het helpt bij de suiker- en vetstofwisseling en zorgt ervoor dat jij je fit en energiek voelt en omdat het ook goed is voor het zenuwstelsel heb je er dubbel zoveel profijt van. Je bent mentaal sterker en dus meer gemotiveerd om vol te houden en door te gaan, maar de spieren krijgen ook meer bouwstoffen en de afbraak tijdens het sporten, als gevolg van blessures, wordt geremd. De spieren zijn ook in een betere conditie doordat de motorriek een goede aansturing krijgt. Een absolute win-win situatie.

Ook in verse producten

Dit speciale stofje waarvan je per dag eigenlijk maar heel weinig nodig hebt, niet meer dan ongeveer veertig microgram, zit in veel verse producten maar niet elke bloemkool bevat evenveel Biotine. Voedsel dat gekookt is of te lang heeft gelegen verliest aan gehalte. Gelukkig zijn er supplementen die ervoor zorgen dat, ook als je een keer geen tijd of zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan, er toch goed voor de gezondheid gezorgd wordt. En denk je, zou ik er niet teveel van binnenkrijgen, wees dan gerust. Het overschot plas je gewoon weer uit.

Veganist of vegetariër

Het is wel belangrijk jezelf te realiseren of je een vegetarische of veganistische eetgewoonte hebt. Een aantal voedingsproducten van dierlijke oorsprong, en dan voornamelijk orgaanvlees als nieren, lever en eieren, bevatten duidelijk meer vitamine B8. Je hoeft daar dan minder van te eten om een goede hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen. Rauwe eieren zijn daarentegen weer geen aanrader. Deze bevatten een stof die de Biotine afbreekt. Wil je vis eten dan is zalm bij uitstek geschikt. Verstandig fruit snoepen doe je in dit geval alleen met een banaan. In het andere fruit kom je deze vitamine niet tegen. Hou je van knabbelen, pak dan een wortel of bloemkoolroosje. Die passen heel goed binnen dit kader. Verder horen sojabonen, pinda’s, tomaten, sla en bietjes thuis in dit voedselschema aangevuld met volkoren granen zoals havervlokken of rijst of mais. Voldoende producten dus om een lekkere, voedzame en Biotine-rijke maaltijd op tafel te zetten.

Gevarieerd eten met verse producten is natuurlijk het beste voor goede hardloopprestaties en om jezelf fit en vitaal te houden maar met wat extra Biotine als supplement kun je misschien net dat beetje meer uit jezelf halen.