Elke stap die je maakt vang je ongeveer twee- tot driemaal je lichaamsgewicht op. Weeg je dus 60kg, dan vang je tot zo 120 tot en met 180 kilo op tijdens het hardlopen. Ontzettend veel dus. Om deze klappen goed op te vangen zijn hardloopschoenen essentieel om blessures te voorkomen. Daarnaast is het van belang dat je je hardloopschoenen goed onderhoud.

Lees ook: Pronatie hardloopschoenen

Na een training is het verstandig om hardloopschoenen schoon te maken met lauw water en een borstel om het eventuele vuil en zand te verwijderen van de hardloopschoen. Als je dit hebt gedaan dan kan je de schoenen laten drogen, buiten in de zon bijvoorbeeld. Als de hardloopschoenen echt heel nat zijn, dan is het verstandig om een paar oude kranten in de schoenen te plaatsen, zodat de kranten het water opnemen.

Door het goed onderhouden van je hardloopschoenen gaan ze langer mee en zal de kwaliteit beter blijven. Daarnaast is het zaak dat je goed in de gaten houdt, wanneer de hardloopschoen aan vervanging toe zijn. Meestal gaan hardloopschoenen rond de 1000 kilometer mee, maar dit is per persoon verschillend. Indien je bijvoorbeeld zwaar van gewicht bent of je een snelle loper bent die veel van zijn schoenen vraagt, dan zal een hardloopschoen minder lang mee gaan.

Een effectief programma dat ondersteuning kan bieden hiervoor is Strava. Bij Strava kan je je eigen loopuitrusting toevoegen en na elke looptraining kan je deze ‘uitrusting’ toevoegen aan een hardloopsessie. Strava houdt dan bij hoeveel kilometer je op een specifieke hardloopschoen hebt gelopen. Tevens kan je hier een waarschuwingsmoment instellen, wanneer je denkt dat de schoenen aan vervanging toe zijn.

Hardloopschoenen in de Wasmachine?

Tevens denken sommige hardlopers dat hardloopschoenen goed onderhouden kunnen worden door ze in de wasmachine te doen. Dit is niet verstandig! Het wasmiddel in combinatie met de hoge temperatuur van de wasmachine zorgt voor een snel uitgedroogde zool. Hierdoor gaat de demping sneller uit hardloopschoen en zal de hardloopschoen zijn zachtheid sneller verliezen.

Het goed onderhouden van de hardloopschoenen kan dus zeker hardloopblessures voorkomen. Ook draagt het bij aan de levensduur van de hardloopschoen en dat is ook wel lekker, aangezien hardloopschoenen tegenwoordig vrij prijzig zijn.

Lees ook: Online hardloopschoenen kopen?

Heb jij nog andere tips voor het onderhouden van hardloopschoenen? Laat het dan ons weten door te reageren onder in de comments.