Het is een bekende kwaal bij hardlopers, last van de hiel. Deze blessure wordt ook wel hielspoor genoemd en het is een typische hardloopblessure die veel voorkomt. Wij geven in deze blog jou de info over hoe je het beste kan omgaan met deze hardloopblessure.
Hielspoor ontstaat meestal aan de onderkant van de hiel en meestal komt de pijn geleidelijk opzetten tijdens of na het hardlopen. Hielspoor bevindt zich meestal in het gebied van de hak of hiel en is vaak hardnekkig. Meestal denken hardlopers dat de blessure een ‘klein pijntje’ is, maar meestal komt de blessure weer snel terug en kan het herstel kan lang duren….
Bij hielspoor heb je specifieke irritatie en steken aan de onderkant van de voet, net onder de hiel.
Hoe ontstaan hielklachten/hielspoor door hardlopen?
Er zijn verschillende onderdelen die kunnen meespelen bij de klacht:
- Je looptechniek: Je loopt bijvoorbeeld te veel aan de binnen- of buitenzijde van de voet.
- Het niet hardlopen op hardloopschoenen. Sommige beginnende hardlopers zien wij het nog wel eens doen: hardlopen op sneakers. Dit is echt af te raden! Deze schoenen zijn niet gemaakt om de klappen te absorberen tijdens het hardlopen. Het hardlopen op deze schoenen verhoogt de kans op een blessure.
- Overbelasting, te snelle opvoering van de hardlooplooptrainingen.
- Het lopen op versleten hardloopschoenen, waarvan de demping te oud is. Ook hardloopschoenen hebben een levensduur. Het is daarom ook noodzakelijk om deze tijdig te vervangen om eventuele hielklachten en hielspoor te voorkomen.
- Hardlopen met overgewicht zorgt ervoor dat de klappen die je maakt tijdens het trainen alleen maar erger worden. Het is dus eerst zaak om bijvoorbeeld wat kilo’s kwijt te raken door het beoefen van een andere sport. Hardlopen is een zeer effectieve sport om gewicht te verliezen, maar het is aan de andere kant ook een zeer belastende sport.
- Het hardlopen op een te eenzijdig ondergrond, hiermee doelen wij op het hardlopen op asfalt. Tracht daarom om meer gebruik te maken van een gevarieerde trainingsondergrond, door bijvoorbeeld in het bos te gaan hardlopen.
Hielklachten tijdens het hardlopen verminderen
Om de hielklachten voor hardlopers te verminderen is het zaak om te investeren in krachttraining van de romp, bovenbenen, kuiten en voeten. Tevens is het belopen van een goed en verstandig trainingsschema essentieel om geen hielklachten op te lopen.
Daarnaast is het verstandig om je hardloopschoenen te laten checken bij een hardloopspeciaalzaak. Misschien is het zo dat je toe bent aan nieuwe hardloopschoenen en/of je misschien een hardloopschoen nodig hebt met pronatie. Medewerkers van een hardloopwinkel kunnen inschatten, op basis van jouw looppatroon wat voor jou de beste hardloopschoen is.
Behandeling van hielklachten/hielspoor voor hardlopers
Vaak is de behandelingen van hielklachten voor hardlopers gericht op het versterken van pezen en spieren rondom de hiel. Een fysiotherapeut kan daarom oefeningen uitschrijven en kan tevens een patiënt behandelen door middel van massage en/of dry needling.
Tevens kan je zelf de hielklachten behandelen door er bijvoorbeeld met een deegroller overheen te rollen. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding en is de kans op sneller herstel groter. Het beste is om gebruik te maken van een foamroller om de spieren rondom de hiel soepel en goed te houden.
Blijven hardlopen met hielklachten/hielspoor?
Je doet er bij ons goed aan om advies te vragen aan een (sport)arts en/of (sport)fysio). Deze specialisten hebben ervaring met deze kwalen en kunnen je goed adviseren. Daarnaast zijn er ook veel alternatieve trainingen naast het hardlopen, die je kan doen om je conditie op peil te houden.
Heb jij andere tips voor hardlopers die last hebben van hielklachten? Laat het dan ons hieronder weten, zodat je andere hardlopers informeert en helpt om hielklachten te voorkomen!
Geef een reactie