Je bent misschien wel nieuwsgierig hoelang hardloopschoenen meegaan? Wij geven in dit artikel de informatie over de levensduur van een hardloopschoen! Want goede hardloopschoenen zijn essentieel voor blessurepreventie.

Veel hardlopers en mensen hebben ze wel: Oude hardloopschoenen. Misschien twijfel je nog of jij er nog steeds op kan gaan hardlopen. Is dit nog wel verstandig?

Lees ook: Online hardloopschoenen kopen

Hoelang gaat een hardloopschoen mee

Hoelang een hardloopschoen precies mee gaat is afhankelijk van de persoon. Er komen meerdere factoren bij kijken, zoals: gewicht, loopondergrond en frequentiegebruik. 

De gemiddelde levensduur van een hardloopschoen is ongeveer 1200km. Indien je meer gaat hardlopen dan 1200km op een schoen, dan heb je meer kans op blessures. Tevens zal het een stuk minder comfortabel lopen dan een nieuwe hardloopschoen. Het maximale advies wat wij geven aan een hardloopschoen is 1500 kilometer. Meer dan 1500 kilometer op één hardloopschoen raden wij echt af.

Onderzoekers geven zelfs aan dat 1000 kilometer het maximale is voor een hardloopschoen. Dit vinden wij persoonlijk iets aan de kort kant.

Wel kan je het beste je hardloopschoenen vervangen als ze 1,5 tot 2 jaar oud zijn. Na verloop van tijd zal de demping van de hardloopschoen stijver worden. Een oude hardloopschoen zal minder prettige lopen dan een nieuwe ‘frisse’ hardloopschoen.

Wedstrijdschoenen gaan over het algemeen minder veel kilometers mee. Deze schoenen bevatten over minder demping dan een normale duurloopschoen. Tevens is het zo dat wedstrijdschoenen vaak worden gebruikt, tijdens wedstrijden en intensieve trainingen. Vaak is dan de impact op de schoen nog groter, dan een normale duurtraining of rustige duurloop.

Tips voor levensduur hardloopschoen

Indien jij een hardloopschoen hebt die goed bevalt, maar versleten is? Koop dan dezelfde hardloopschoen online. Je weet namelijk al zelf al dat je de schoen lekker vindt zitten. Tevens weet je ook welke maat je nodig hebt voor de hardloopschoen.

Bonus tip: Wil jij op een simpele manier bijhouden hoelang jouw hardloopschoenen meegaan? Download dan Strava. Binnen deze App kan je makkelijk je trainingsuitrusting toevoegen. Na afloop van je training kan je aangeven op welke hardloopschoen je hebt gelopen. Het systeem houdt dan automatisch voor jouw bij hoeveel kilometers je loopt op een hardloopschoen. Tevens heb je hier de mogelijkheid om een waarschuwing in te stellen, indien je te lang door loopt op een specifieke hardloopschoen.

Advies levensduur van een hardloopschoen

Houd zelf goed bij hoelang je loopt op een hardloopschoenen. Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Een goede hardloopschoen kan daarom de impact tijdens het hardlopen verminderen.

Let daarom op de levensduur van je hardloopschoenen. Zeker als de demping uit de schoen is dan maak je de kans op blessures alleen maar groter. Versleten schoenen kunnen scheenbeenklachten gaan opleveren. Maar ook stressfracturen kunnen ontstaan door versleten hardloopschoenen. 

Zeker voor beginnende hardlopers is goed schoeisel essentieel om hardloopblessures te voorkomen. Aangezien een beginnende hardloper nog niet optimaal gewend is aan de hardloopbelasting. Twijfel je nog steeds over de levensduur van je hardloopschoen. Neem dan je hardloopschoenen mee naar een hardloopspeciaalzaak. Het winkelpersoneel bij een speciaalzaak kan goed inschatten of jij nieuwe hardloopschoen nodig hebt.