Misschien heb je er wel eens van gehoord: pronatie. In dit artikel leggen wij van NU Hardlopen uit wat pronatie is en waar je op moet letten bij het kopen van hardloopschoenen met pronatie.

Wat is pronatie?

Pronatie is de wijze waarop je neerkomt met je voeten tijdens het hardlopen. Dit is jouw natuurlijke beweging tijdens het hardlopen. Sommige hardlopers landen op de buitenzijde van de schoen en andere weer aan de binnenzijde.

Let op: pronatie is zeker niet erg voor hardlopers, er zijn namelijk heel veel hardlopers die net wat scheef landen tijdens het hardlopen. De meeste hardlopers raken eraan gewend. Zo ontwikkel je je eigen hardloopstijl. 

Waarom hardloopschoenen met pronatie?

Deze hardloopschoenen zijn al jarenlang verkrijgbaar bij hardloopspeciaalzaken en webshops. Het doel van deze hardloopschoenen is het verminderen van de kans op een hardloopblessure. Hardlopen is een blessuregevoelige sport, waardoor de kans op een blessure groter is.

Vaak worden deze hardloopschoenen daarom aangeschaft, omdat ze overbelastingblessures kunnen voorkomen. Hardlopers die elke keer op de binnen- of aan buitenzijde van de voet landen, hebben voornamelijk een verhoogt risico op enkel- scheenbeen en knieklachten.

Verschillende soorten pronatie

Pronatie is op te delen in twee facetten, namelijk overpronatie en onderpronatie. Bij onderpronatie komt een hardloper te meer aan de buitenzijde van de schoen terecht. Bij overpronatie landt een hardloper juist meer aan de binnenzijde van de hardloopschoen.

Pronatie hardloopschoenen

Om de pronatie toch iets wat te verminderen zijn er hardloopschoenen op de markt die de hardlooplanding proberen te neutraliseren. Je kunt het zien als een soort van tijdelijke beugel. Een pronatieschoen bevat een extra blokje aan de binnen- of buitenzijde van de hardloopschoen (afhankelijk van jouw looppatroon), waardoor je op een iets meer natuurlijke wijze terecht komt.

Wil je graag een pronatie hardloopschoen kopen. Dan kan je het beste jezelf laten informeren door een hardloopspeciaalzaak. Zij kunnen samen met jou een loopanalyse maken en bekijken of het wel noodzakelijk is om een pronatie hardloopschoen te nemen. In sommige gevallen is pronatie zo gering aanwezig dat er beter hardgelopen kan worden op de neutrale hardloopschoen.

Zelf kun je ook een goede inschatting maken of je een hardloopschoen met pronatie nodig hebt. Dit kan je doen door de slijtage van je oude hardloopschoen te analyseren. Zie je bijvoorbeeld veel slijtage op de buitenzijde van de schoen, dan land je op de buitenzijde van de voet (onderpronatie). En andersom: loop je veel aan de binnenzijde van de schoen, dan heb je overpronatie.

Heb je informatie of advies dat je wilt delen over hardloopschoenen met pronatie. Laat het ons dan weten door te reageren onder dit bericht.