Garmin is een van de grootste spelers en misschien wel de grootste speler op de markt voor hardloophorloges. Garmin staat al jaren bekend om zijn goede GPS-horloges. Met een sporthorloge van Garmin kun je je hartslag, stand, snelheid, route en locatie meten. Een sporthorloge van Garmin kun je daarom ideaal jouw trainingen analyseren en daardoor optimaal presteren.

 De meeste geavanceerde lijn wat betreft hardloophorloges van Garmin is de Fenix lijn. De Fenix 5 is daarbij één horloge dat daarbij wel eruit springt. Met name de interne hartslag en het kleurenscherm zijn opvallende specs van het hardloophorloge. Een kleurenscherm is iets wat over het algemeen niet veel te zien is bij een specifiek hardloophorloge. In dit artikel geven wij jouw de informatie over de mogelijkheden van de Garmin Fenix 5.

Lees ook: Beste hardloophorloges 2019

 

Algemene informatie Garmin Fenix 5

De Garmin Fenix 5 is een van de meeste uitgebreide hardloophorloges op de markt. Het sporthorloge zit bomvol mogelijkheden en features. Wij geven in dit artikel weer waarom jij de Garmin Fenix 5 moet kopen en wat de voor- en nadelen zijn van dit hardloophorloge.

De Garmin Fenix 5 is een uitgebreid multi sport horloge ontwikkelt voor de fanatieke sporter. Het hardloophorloge heeft vele toetsers en bellen, maar het is zeker een speeltje. Voor de beginnende hardloper is de Garmin Fenix 5 misschien iets te duur. Tevens zitten er functies op, die niet echt van nut zijn voor de beginnende sporter. De beginnende hardloper kan je beter op zoek gaan naar activity tracker of een basic hardloophorloge. Maar voor de fanatieke, serieuze hardloper of sporter is dit een horloge om je vingers bij af te likken.

Garmin heeft binnen de Fenix lijn drie modellen op de markt gebracht. De normale 5, de ‘5S’ en de ‘5X’. Het ene model heeft net wat meer functies dan de andere, maar daar komen wij later in deze review op terug.

De normale Garmin Fenix 5 is 47mm diameter groot en het displayscherm is 30.5mm. Het horloge beschikt daarmee over een grote en roestvrijstale horlogekast. De Fenix 5 is verkrijgbaar in twee varianten:

 

 • Met normaal glas
 • Een met het nieuwste sapphire glas. Dit Sapphire glas is een stuk sterker dan het normale glas en zal ook minder snel krassen.

De Garmin Fenix lijn heeft verschillende polsbanden van verschillende materialen. Dit zijn bijvoorbeeld leer, metaal of siliconen. Hierdoor biedt Garmin jouw de mogelijkheid om het horloge qua materiaal af te stemmen op je sport.

Lees ook: Review Polar V800

 

Belangrijkste kenmerken Garmin Fenix 5:

 

 • Bluetooth smart plus ANT+ (Hartslagband is nog lastig te verkrijgen)
 • Interne Pols hartslagmeting, die goed werkt en 24/7 je hartslag kan meten
 • Strava live segmenten
 • Wifi (Let op: alleen op de sapphire uitvoering)
 • Accuduur bij inschakeling van de GPS: 24 uur
 • Display: Standaard of Saffier

 

Verschillen binnen de Garmin Fenix 5 lijn

Zoals zojuist vermeld bevat de Fenix lijn drie modellen: De 5, 5s en de 5x. De Garmin Fenix 5s is gemaakt voor de multi-sporter met een kleine pols. Met zijn 42mm diameter is het horloge toch een slag kleiner dan de normale Fenix 5. In tegenstelling tot de Fenix 5s, is de 5x juist een slag groter met 51mm diameter. De verschillen qua functies en mogelijkheden tussen de Garmin Fenix 5 lijn, zijn niet zo groot. Het enige dat misschien echt een pluspunt is van Garmin Fenix 5x, is dat deze beschikt over een navigatie functie.

Garmin zegt zelf dat de accuduur van de Fenix 5 het beste is met 24 uur (op GPS). Wij denken dat dit wel goed kan kloppen, alleen hebben wij de Fenix 5x en 5s zelf nog niet uitgeprobeerd. Daarnaast zijn alle Fenix 5 modellen waterdicht tot 100 meter diepte.

 

Bediening van de Garmin Fenix 5

De bediening van de Garmin Fenix 5 gaat via de knoppen die aan de zijkant van het hardloophorloge zijn bevestigd. Dit vinden wij een zeer groot pluspunt! Zeker omdat het horloge ook geen touchscreen functie bevat.

Een touchscreen functie werkt voor ons bij een hardloophorloge vaak niet. Dit omdat wij als hardlopers tijdens het hardlopen soms van keuzemenus willen switchen. Soms willen wij enkel een training in hartslagzones, maar de andere keren gaan wij bijvoorbeeld enkel voor de afstand. Met een touchscreen horloge werkt dit vaak niet.

Ook is het bedienen van het touchscreen op een relatief klein scherm niet ideaal. De toetsen en/of menu’s staan vaak dicht bij elkaar in het scherm en hierdoor druk je vaker mis.

Kortom, wij zijn zeer tevreden over de bedieningen van de Garmin Fenix 5. Het is zeker even wennen in de beginfase, maar naar een tijdje raak je hier wel aan gewend.

 

WIFI – Garmin Fenix 5

Een optie die je niet vaak ziet bij hardloophorloges: Wifi! De normale Garmin Fenix 5 bevat geen ingebouwde Wifi, maar de Garmin Fenix 5 Sapphire heeft deze functie wel. Wil je daarom een hardloophorloge met Wifi, let dan wel op, dat het standaard model niet beschikt over Wifi.

Het voordeel hiervan voor een hardloophorloges dat je met Wifi je gegevens sneller kan overzetten. Wil je daarom je gegevens na je training uploaden op Garmin app, Strava of Runkeeper? Dan gaat dit met deze Wifi functie extra snel.

Zonder Wifi heb je ook nog een bluetooth of het normale USB kabel om het horloge te connecten. Wij zijn zeer enthousiast over de Wifi optie van de Garmin Fenix 5 Sapphire, omdat de koppeling met bijvoorbeeld Strava en Garmin connect een stuk sneller en eenvoudig gaat dan bluetooth.

Let op: Alleen de Sapphire uitvoering beschikt over de Wifi optie.

 

Hartslagmeting – Garmin Fenix 5

Via de interne polshartslagmeting kan je jezelf 24 uur je hartslag meten. We moeten eerlijk zeggen, wij zijn over het algemeen niet erg te spreken over de normale polshartslagmeter. Vaak is deze functie niet erg nauwkeurig, zeker ten opzichte van de normale hartslagband. Maar de Garmin Fenix 5 kent daar weinig problemen. Dat mag ook wel met zijn prijskaartje. In onze hartslaganalyses lijken niet veel vage of rare fluctuaties te zien.

Natuurlijk is de Garmin Fenix 5 wel te verbinden met een hartslagband. Dit houdt in dat je tegen betaling nog een hartslagband erbij kan nemen van Garmin. De makkelijkste manier om de hartslag te meten blijft dus de geïntegreerde polshartslagmeter.

Als jij wel problemen hebt met de optische hartslagmeter van Garmin Fenix 5. Let dan nogmaals op de volgende punten:

 

 • Check of het hardloophorloge goed om de pols is bevestigd.
 • Maak de onderkant van het hardloophorloge goed schoon, voordat jij je training start.

De Garmin Fenix 5 is een mutli-sporthorloge, die dus gebruikt kan worden voor verschillende sporten. Het hardloophorloge is natuurlijk geschikt voor hardlopen, maar ook voor fietsen, golven, zwemmen en ander outdoor sporten. Dit hardloophorloge is hiermee een concurrent van de Polar Vantage V.

 

PrestatiewidgetGarmin Fenix 5

Garmin verzameld door middel van de Fenix 5 informatie over jouw sportieve prestaties. Garmin verzameld deze informatie in zijn performance widget. Deze performace widget zit bomvol analyses over jouw prestaties, indicaties en trainingen.

De coolste functies van de Garmin Fenix 5 zijn:

 

 • De VO2 max score
 • Raceprogrognose
 • Trainingseffect
 • Hardloopdynamiek (onder andere: Grondcontacttijd en cadans)
 • Hardloopvermogen

Meer informatie over de effecten, lees je hier.

 

Smartwatch – Garmin Fenix 5

Naast alle normale functies van een normaal sporthorloge, kan je de Garmin Fenix 5 ook gebruiken als smartwatch. Hierdoor heb jij ook de mogelijkheid om notificaties van je smartphone eenvoudig te ontvangen op je Garmin Fenix 5. Een nadeel van deze functie is dat je berichten niet helemaal kunt zien op het horloge. Je ziet bijvoorbeeld wel wie er een bericht heeft gestuurd, maar het volledig bericht kan je niet op het horloge aflezen. Voor het volledig aflezen van berichten heb je toch echt je telefoon nodig.

Note: Bellen kan niet met Garmin Fenix 5.

 

Prijs Garmin Fenix 5

Misschien wel het belangrijkste voor jouw aan een hardloophorloge: de prijs. Zoals je misschien wel kunt verwachten is de prijs van Garmin Fenix 5 wel hoog, voor de normale Garmin Fenix 5 betaal je nu (april 2019) bij Coolblue, €489,-. Een behoorlijk prijskaartje dus, maar je krijgt hiervoor wel een van de beste en misschien het beste hardloophorloge op de markt.

 

Conclusie Garmin Fenix 5

De Garmin Fenix 5 is volgens ons echt weggelegd voor hardlopers die extreem veel hun sport beoefenen. Daarnaast is het hardloophorloge ook geschikt voor avonturiers. Al is de Garmin Fenix 5x met zijn barometrische hoogtemeter en het 3D-kompas toch net iets meer geschikt voor deze doelgroep. Met deze mogelijkheden kan je zien waar je bent en kun je de weg lezen. Ook een hardloper die veel alternatieve training doet naast het hardlopen is de Garmin Fenix 5 een goed product. Het horloge beschikt namelijk over verschillende sportstanden.

Indien je op zoek bent naar een Garmin hardloophorloge, maar niet de prijs wilt geven van de Fenix 5, dan is de Garmin ForeRunner een goede optie. Je levert dan misschien wel een aantal functies in. Maar de Garmin Forerunner is een zeer degelijk horloge, met GPS-signaal en daarnaast kun je dit horloge ook gewoon verbinden met Strava

Lees ook: Review Polar Ignite

Garmin Fenix 5