De Polar V800 is het paradepaardje van Polar. Polar is als een van de eerste grote merken begonnen met de GPS-hardloophorloges. De V800 is het hardloophorloge met vele functionaliteiten die voor iedere hardloper mooi zijn om te gebruiken. In deze blog reviewen wij dit hardloophorloge: de Polar V800.

Je bent al een tijdje aan het hardlopen en bent op zoek naar een mooi hardloophorloge. Het kan lastig zijn om het geschikte hardloophorloge voor jou te vinden. Je kunt tegenwoordig kiezen uit veel verschillende merken hardloophorloges. De hardloophorloges krijgen steeds weer nieuwe toffe functies erbij.

De Polar V800 is een hardloophorloge waar je echt blij van wordt! Dit hardloophorloge doet wat het moet doen. Het is een degelijk horloge voor de fanatieke hardloper die alle gegevens goed wilt vastleggen.

Design van de Polar V800

De Polar v800 is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Voor deze review hebben wij de blauwe variant (zie foto’s), maar het horloge is ook verkrijgbaar in het rood en zwart.

Het display van het horloge is van normale grootte. De band van het horloge is van rubber, wat comfortabel aanvoelt. De Polar V800 beschikt over 5 knoppen, waarvan twee aan de linkerzijde en drie aan de rechterzijde van het display. Het horloge is waterdicht en dus geschikt om mee te zwemmen.

De hartslagmeter wordt bij de normale V800 niet direct meegeleverd, hiervoor dien je de V800HR versie aan te schaffen. Natuurlijk kun je  later nog wel los een Polar hartslagband aanschaffen en koppelen met het horloges

Note: Het horloge beschikt niet over een touchscreen scherm.

Functionaliteiten

De Polar V800 heeft de volgende functionaliteiten:

 • Ingebouwde GPS, meet de afstand die je aflegt
 • Bluetooth verbinding met een smartphone voor synchronisatie van gegevens
 • Ingebouwde hoogtemeter
 • Polar Running Index
 • Polar Smart Coaching
 • Kan connecten met de Polar Flow app
 • Zeer gemakkelijke bediening met maar een paar knoppen. De Polar V800 heeft daarmee ook een fraai design
 • Het horloge is waterdicht en is geschikt om mee te zwemmen

Algemene bediening van de Polar V800

Aan de linkerzijde zitten twee knoppen. Met de knop linksboven, kun je het horloge laten verlichten. Dit is handig indien je ‘s avonds traint en het display niet kunt aflezen. De andere knop linksonder is de ‘back knop’, hiermee beëindig je een training. Als je tijdens het sporten hier op drukt, dan kom je eerst in een pauzemenu terecht. In dit pauzemenu kan je een training hervatten door op de rode knop te drukken (rechts van het display) of je kunt de training volledig beëindigen door drie seconden de back knop ingedrukt te houden.

Aan de rechterzijde van het display zijn drie knoppen bevestigd. Met deze up- en down knop kan je navigeren door het hele horloge. Met de middelste knop (de rode) kan je een training starten.

Als voorbeeld: je wilt gaan hardlopen met de Polar V800, dan doe je dat op de volgende wijze:

 1. Je drukt op de rode knop (links midden)
 2. Je komt nu in een keuzemenu terecht, ondertussen is je GPS en/of hartslagmeter bezig met zoeken. Indien de GPS op ‘OK’ is dan is je GPS volledige geladen, maar je kunt je training al wel starten.
 3. Als je je sport die je wilt gaan beoefen hebt gevonden door middel van de up- en down knop, dan kun je op de rode knop drukken.
 4. Nu registreert de Polar V800 jouw trainingen.
 5. Wil je je training stoppen? Druk dan op de back knop. Nu kom je in een keuzemenu, waar je nogmaals de keuze krijgt om je training te hervatten of om helemaal te beëindigen. Hervatten = rode knop, volledige beëindigen en opslaan: 3 seconden de back knop ingedrukt houden.
 6. Voila, je training is geregisteerd

Wil je je training op je horloge bekijken, dat kan door naar je ‘Logboek’ te gaan. Deze kun je vinden door gebruik te maken van de up- en down knoppen.

Heb jij problemen met je GPS signaal: Lees dat hier wat je kan doen bij slecht GPS signaal!

De Polar V800 connecten met de Polar Flow App

Polar Flow is het logboek systeem van Polar. Elk Polar horloge is te verbinden met Polar Flow door middel van bluetooth of USB kabel (afhankelijk van het Polar horloge). Nadat je een training hebt gesynchroniseerd met Polar Flow kun jij je training analyseren in dit programma.

Een tip indien je Polar V800 hebt, download de app: Polar Flow. Hierdoor kan je makkelijker je trainingsgegevens overzetten naar Polar Flow. Het draadloos overzetten van gegevens via de Polar V800 gaat door middel van de bluetooth functie. De bluetooth functie activeer je door drie seconden de ‘back knop’ ingedrukt te houden. Je dient hiervoor wel de Polar Flow app open te hebben en de bluetooth van de telefoon aan te zetten.

Als de Polar V800 verbinding maakt de Polar Flow App dan zal er een pictogram verschijnen linksboven in de app. Indien de synchronisatie volledig is voltooid dan zal de pictogram verdwijnen en je training zal in je Polar Feed komen te staan (in de Polar Flow app).

Natuurlijk kun je ook de Polar v800 verbinden door middel van het gebruik van het bijgeleverde USB kabeltje. Als je deze in je computer stopt en je verbindt het horloge met de kabel, dan zal de synchronisatie automatisch worden opgestart. Je kan de Polar V800 connecten met de Polar Flow app. Middels deze app worden al jouw trainingen opgeslagen. Je kunt je gegevens ook koppelen met Strava

Wat kan je meten met de Polar V800?

Nadat je hebt getraind met de Polar V800, kun je op het toestel zien hoe hard je hebt gelopen en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Wil je bijvoorbeeld gewicht verliezen door het hardlopen, dan kun je door naar de volgende metingen te kijken:

 • Snelheid
 • Afstand
 • Gemiddelde snelheid per kilometer
 • Calorieën
 • Cadans (trapfrequentie x2)
 • Stijgings- en dalingspercentage
 • Running index scoren (indien je een hartslagband om hebt gedaan tijdens een hardlooptraining)

Polar v800

Lees ook: Strava Fitbit

Opladen van de Polar V800

Het horloge is op te laden via een knijper. Deze knijper bevestig je om de Polar V800 heen en dan zal het horloge signaal aangeven dat het bezig is met opladen. Let wel op dat je de knijper goed om het horloge bevestigd, anders stopt het horloge met opladen. Neem daarom altijd even een paar seconden de tijd, nadat je het horloge hebt gekoppeld aan de knijper-oplader.

De hartslagmeter van de Polar V800

De Polar v800 kun je kopen met een hartslagfunctie. Deze beschikt niet over een optische hartslagmeter, ook wel de: polshartslagmeter. Maar gewoon over een hartslagband. De hartslag is al jaren een goede trainingstool. Je kunt namelijk goed aflezen hoe intensief je hebt getraind. Het grote voordeel van het gebruik van een hartslagmeter is dat je jezelf niet opblaast. Ook kun je door afwijkingen in je hartslag zien hoe fit je bent en hoe je bijvoorbeeld hersteld bent van je vorige training.

De Polar V800 beschikt dus over een normale borstband en daar zijn wij zeer over te spreken. De normale geleverde borstband van Polar meet nauwkeurig en zit comfortabel tijdens het hardlopen.

De hartslagband is via de interne bluetooth functie makkelijk te connecten met de Polar V800. Indien je problemen hebt met het verbinden van je hartslagmeter, kun je bijvoorbeeld de hartslagmeter nat maken. Het wil namelijk soms nog wel eens werken. Voordat ik start met een duurloop maak ik altijd de achterkant van de band nat, waardoor het beter blijft zitten tijdens het hardlopen. Als je hartslagband niet lekker zit, kun je deze band ook nog verstellen.

Een interessante hartslaganalyse van Polar is de Running Index. De Running index is alleen te meten als je hebt hardgelopen met een hartslagband en horloge van Polar.

Note: Bij een normale Polar V800 is geen hartslagband inbegrepen. Hiervoor heb je de HR-versie nodig, deze is inclusief een hartslagband. Je kunt later ook los een hartslagband kopen van Polar en deze koppelen met je Polar horloge.

Wat zegt je running index?

Alle Polar horloges met een hartslagfunctie hebben het: Polar Running index. Als jij als je thuiskomt van je duurloop en je ziet het staan, dan vraag je je misschien wel af: Wat is dit? Wij gingen op onderzoek uit. De running index meet een bepaalde waarde of je vooruitgang boekt. Om de running index optimaal te gebruiken is het belangrijk je maximale hartslag en je rusthartslag staan ingesteld. Na iedere training laat de Polar V800 jouw running index zien. 

Strava live segments

Ook beschikt de Polar V800 over een functie genaamd: Strava Live Segments. Strava is een van de populairste hardloop- en fietsapps ter wereld en een functie binnen dit systeem is Strava Segments. De Polar V800 haalt de segmenten op vanuit Strava. Zo krijg je een melding wanneer je een Strava segment nadert. Zo weet je precies wanneer je kan proberen om de snelste te worden op een segment binnen jouw hardlooprondje. 

Conclusie review Polar V800

De Polar V800 heb ik nu zelf 5 jaar. In die tijd ben ik het horloge twee keer kwijt geweest voor reparatie werkzaamheden. Ik ben zelf dik tevreden over de werking van het toestel. Soms gebruik ik het hardloophorloge meerdere malen per dag.

De GPS kwaliteit is zoals je van dit horloge mag verwachten, gewoon zeer goed. In tegenstelling tot de nieuwste hardloophorloges heeft dit horloge misschien wat minder mogelijkheden, maar de belangrijkste basisonderdelen, zoals: hartslag en GPS, zijn goed! Running index is een leuke toevoeging, maar het houdt bijvoorbeeld geen rekening met externe factoren, zoals wind en/of heuvels. Als je bijvoorbeeld een training hebt gedraaid die goed, maar wel met slechte omstandigheden, dan kan de Running Index score een vertekend beeld geven. Daarom is het altijd beter om dit op de lange termijn te bekijken.

Wel is het zo dat mijn hoogtemeting wel eens op hol wil slaan. Soms kom ik zelfs uit boven de 1500 hoogtemeters, maar dat maakt mij niet zoveel uit. De GPS werkt gewoon goed, de hartslag werkt prima en de functionaliteiten zijn misschien ‘basic’, maar wel van topkwaliteit.

Kortom, zoek je een zeer goed en zeer gebruiksvriendelijk hardloop- of multisport horloge dan heb je aan de Polar V800 zeker een goede. Het horloge is zeer gebruiksvriendelijk en duidelijk tijdens het hardlopen en fietsen. Ondanks dat hij al een lange tijd op de markt is, is de kwaliteit van het horloge gewoon goed.

Score: 9/10