Een sporthorloge is een bewegingsmeter die jouw activiteit kan bijhouden tijdens het sporten. Een sporthorloge kan bijvoorbeeld laten zien hoeveel kilometer je hebt hardgelopen, gefietst of hebt gezwommen. Tevens kan een sporthorloge laten zien hoeveel calorieën je bijvoorbeeld hebt verbrand tijdens een inspanning. In dit artikel leggen wij jou uit waar je moet op letten bij de aankoop van een sporthorloge.

In dit artikel onderscheiden wij vier soorten sporthorloges. In de onderstaande tabel hebben wij geen onderscheid gemaakt tussen de hardloophorloges en de mulit-sporthorloges, omdat hier het verschil verwaarloosbaar is.

*Afhankelijk per horloge. activitytrackers zijn lichter en comfortabeler.

Activitytracker Smartwatch Hardloophorloge //
Multisporthorloge 
Prijs ++++ + ++
Calorieën +++ ++ ++
Afstand meting X + +++
Stappenteller ++ ++ ++
Notificatie ontvangen X ++++ + (soms)
Training bijhouden (GPS) + + ++++
Apps downloaden X +++ X
Sportprestaties analyseren X + ++
Bewegingsniveau ++++ ++ ++
Draagcomfort* +++ + +

*Afhankelijk per horloge. activitytrackers zijn lichter en comfortabeler.

Kies een soort sporthorloge

Welk sporthorloge past bij jou? Tegenwoordig heb je genoeg keuze tussen verschillende modellen sporthorloges. Elk soort sporthorloge heeft een doel en een functie. Hieronder leggen we jou vier verschillende soorten sporthorloges voor:

1. Actitivtytracker

Een Activitytracker is een soort armband die de gehele dag en ook dus in ook in de nacht, je activiteiten kan tracken. Een actitivtytracker kan jou bijvoorbeeld inzichten geven in je slaapgedrag, aantal stappen of het aantal calorieën wat je op een dag hebt verbrand. In sommige gevallen heeft een activitytracker een scherm, maar dit is dus niet altijd het geval. Een voordeel van een activtytracker is dat de prijs vaak wat lager ligt dan bij de andere soorten sporthorloges, dit komt omdat deze trackers vaak wat minder uitgebreid zijn. Actvitytrackers beschikken vaak over een polshartslagmeter, waardoor de hartslag wordt gemeten via de pols.

Een activitytracker is volgens ons het perfecte instapmodel voor alle mensen die hun gezondheid, algemene lichaamsbeweging, slaap en calorieën willen analyseren. Wil je een activitytracker gaan gebruiken voor bijvoorbeeld je fiets- of looptrainingen, dan raden wij aan om te kiezen voor een ander soort sporthorloge. Sommige activitytrackers beschikken niet over GPS functie.

Activitytrackers zijn smal, licht en vaak ook niet al te prijzig, maar dit soort trackers beschikken vaak over een beperkt aantal functies. Voor iemand die zijn horloge wilt gaan gebruiken in de gym of tijdens het fitnessen is de activitytracker perfect!

Lees hier verder: Activitytracker kopen? Hier moet je op letten

2. Smartwatch

De smartwatch is het meest uitgebreide soort sporthorloge op de markt. Indien je beschikt over een mobiele telefoon, dan is het mogelijk om de smartwatch te verbinden met de telefoon. Op deze manier is het mogelijk om notificaties te ontvangen op de smartwatch, zoals bijvoorbeeld: WhatsApp-berichten, E-mails en Facebook notificaties. Smartwatches beschikken vaak over specifieke apps waardoor het mogelijk is om precies je sportdoel te analyseren. Wil je bijvoorbeeld je smartwatch gaan gebruiken om te gaan hardlopen, dan kan je een hardloopapp downloaden op de smartwatch.

Een smartwatch is volgens ons perfect voor de persoon die zowel zijn horloge wilt gaan gebruiken tijdens het sporten als op kantoor.

Lees hier verder: Smartwatch kopen? Waar moet ik op letten?

3. Hardloophorloge

Wil je enkel je sporthorloge gebruiken voor het hardlopen, dan heb je al genoeg aan een specifiek hardloophorloge. Hardloophorloges zijn in de meeste gevallen uitgebreider en nauwkeuriger dan een Activitytracker. De prijs van een hardloophorloge ligt over het algemeen een fractie hoger.

Specifieke hardloophorloges zijn vaak simpel en gemakkelijk in gebruik.  Aan de andere kant zijn deze soort horloges steeds minder vaak op de markt, omdat de horloges steeds uitgebreider en geavanceerder worden zijn het steeds vaker Multi-sport horloges.

Lees hier verder: Hardloophorloge kopen? Waar moet ik op letten?

4. Multi-sport horloge

Ben jij een triatleet of sporter die zowel hardloopt als fietst? Dan kan het zo zijn dat een multi-sport horloge het beste bij jou past. Multi-sporthorloges kunnen zowel hardloop, zwem en fietsactiviteiten nauwkeurig bijhouden, tracken en analyseren. Een multisport-horloge leent zich perfect voor de mensen die bijvoorbeeld de triatlon beoefenen. Bijna elk bekend sportmerk op de markt van de sporthorloges heeft wel een multisport-horloge in het assortiment, zoals: Polar, Suunto en Garmin. Een multisport-horloge leent zich perfect voor sporters die willen schakelen tussen verschillende sportprofielen en die geen behoefte hebben om hun horloge te gebruiken voor het ontvangen van notificaties.

Ben jij een fanatieke sporter, die graag het maximale uit zijn sport wilt halen? Dan doe je er goed aan om een multisport-horloge aan te schaffen. Hierdoor krijg jij als sporter genoeg inzichten in trainingsdata en trainingsprestaties.

Lees hier verder: Multisport-horloge kopen? Waar moet ik op letten?