Je kunt even niet opletten en dan heb je het al als hardloper: een verstuikte enkel. In eerste instantie voel je nog niet veel en is het vooral de schrik, maar later wordt de enkel dik en pijnlijk.

Bij een verzwikte enkel worden de enkelbanden overrekt of gedeeltelijk gescheurd, dit hangt af in hoeverre je door je enkel bent gegaan. Je kunt je enkel verzwikken naar de binnen- of buitenzijde. Meestal verzwikken hardlopers de enkel naar de buitenzijde.

Indien je door je enkel bent gegaan is het niet verstandig om door te gaan met hardlopen. Misschien heb je het gevoel dat de enkel dit wel aankan, maar het is niet verstandig. Doordat je een pijntje hebt aan een van de enkels verstoor je je loopbalans en ga je anders hardlopen. Dit zal zorgen voor een verhoogt risico op hardloopblessures.

Tips om een verzwikte enkel te voorkomen

Er zijn wel enkele tips om te voorkomen dat door je enkel gaat tijdens het hardlopen.

1# Concentratie tijdens je training

Vaak gebeurt het terwijl je in een groep traint en even niet oplet tijdens het hardlopen. Je struikelt over een tak of iets onverwachts schiet voorbij. In zo’n geval kun je door je enkel gaan.

De meeste hardlopers krijgen door de bovengenoemde situaties een verzwikte enkel. Om dit te voorkomen is het zaak om je goed te concentreren tijdens het hardlopen. Je kunt daarom het beste je blik goed 2 a 3 meter op het pad of wegdek houden. Hierdoor heb je goed het overzicht van je loopondergrond.

#2 Warming-up voor een hardlooptraining

Veel hardlopers slaan het over voor het gemak, maar we blijven het schrijven, een warming-up is essentieel voor hardlopers. Niet alleen om blessures te voorkomen, maar ook om enkelletsel te voorkomen.

Doe daarom enkele oefeningen voordat je start met je hardlooptraining en dit kan bijvoorbeeld door het doen van 3 tot 5 rustige versnellingsloopjes.

#3 Training van de enkels

Het klinkt logisch, maar het wordt door weinig hardlopers gedaan: het trainen van de enkels. Het trainen van de enkels is toch wel belangrijk aangezien ze tijdens de looptraining hard aan het werk worden gezet. Het trainen van je enkels kan gemakkelijk door het gebruik van weerstandsbanden.

Doe de weerstandsband om de voorzijde van de voet, deels over de tenen. Houdt de enkel die je wilt gaan trainen lichtelijk van de vloer, laat alleen de hiel op de grond. Beweeg een voet rustig naar buitenzijde en weer terug naar de rechte stand. Herhaal deze oefeningen totdat je begint te verzuren.

Een andere manier om de enkels te trainen is door middel van eventwichtsoefeningen.

#4 Het gebruik van de sporttape

Je ziet het vaak gebruikt worden bij fysio’s: sporttape. Deze tape kan ondersteuning bieden tijdens jouw training en/of wedstrijd. Een deskundige kan deze tape op de juiste manier aanbrengen, zodat je meer stabiliteit hebt tijdens een training.

Heb je andere tips om een verzwikte enkel te voorkomen tijdens het hardlopen. Laat het ons dan weten door te reageren onder dit bericht in de comments.

Lees ook: Pronatie hardloopschoenen

Lees ook: Blaren tijdens het hardlopen

Lees ook: Lopersknie bij hardlopers