Je hoort hardlopers er wel vaker over: de VO2 Max. In dit artikel leggen we jou uit wat dit inhoudt en hoe jij je VO2 Max kan verbeteren als hardloper.

Wat is VO2 Max?

Je VO2 Max is de bekendste maatstaaf voor je maximale zuurstofopname van je lichaam. De maximale zuurstofopname bepaalt hoeveel zuurstof je kan opnemen als hardloper. Je kunt je VO2 Max testen bij verschillende sportcentra die sportmedische onderzoek uitvoeren.

Hierbij moet jij wel opletten dat je indien een je VO2 Max test wilt gaan doen er een loopband aanwezig is. Vaak worden er VO2 Max testen gedaan op de fiets, maar indien je hardloper bent, dan is het beter om de test te doen op de loopband. Met een fietstest zou je ook prima je VO2 Max kunnen bepalen, maar dit is niet de sport waar hardlopers voor getraind zijn.

Wat levert een VO2 Max test op?

Met een VO2 Max test kun je een goede indicatie krijgen van wat jouw hardloopprestaties zijn. Vele onderzoeken geven aan dat je doormiddel van gevarieerde en constante looptrainingen het beste jouw VO2 Max kan verbeteren. Zo is een goede balans tussen interval- en duurtraining essentieel voor het verhogen van de maximale zuurstofopname voor hardlopers.

Met een VO2 Max test voor hardlopers heb je dus een goede indicatie van jouw trainingsniveau. Stel je wilt toewerken en trainen naar een wedstrijd, dan is VO2 Max test bij een sportmedisch onderzoekscentrum ideaal om een goede indicatie te krijgen in jouw prestatieniveau. Tevens heb je hier de expertise van een persoon met verstand van trainingsliteratuur. Diegene kan jou optimaal adviseren over de meest ideale trainingsopbouw en het bepalen van een realistisch doel.