Een horloge om mee te kunnen hardlopen is tegenwoordig onmisbaar. Veel hardlopers zijn bekend met deze producten, waarmee de looptraining na afloop geanalyseerd kan worden.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende hardloophorloge te koop. Deze zijn te verkrijgen in verschillende prijzen, formaten en met verschillende functionaliteiten. Wij geven in dit artikel jou de handvatten waar je op moet letten als je een hardloophorloge wilt gaan aanschaffen.

Functionaliteiten van een hardloophorloge

Tegenwoordig worden hardloophorloges uitgerust met verschillende functionaliteiten. Je kunt tegenwoordig zelfs met je hardloophorloges bellen. Maar is dit echt nodig? Wij vinden van niet. Daarom geven we hieronder de belangrijkste aandachtspunten weer, waarop je moet letten bij aanschaf van een hardloophorloge.

Belangrijkste functionaliteiten van een hardloophorloge

  • Stappenteller
  • Calorieënteller
  • Slaapmonitor
  • Hartslagmeter
  • Muziekbediening
  • Bellen (Smartphone functie)
  • Koppelen met apps

Lees ook: Beste hardloophorloges 2019

GPS op een hardloophorloge

Met een geïntegreerde GPS kan jij je looptraining na-afloop terugkijken. Je kunt hierdoor bekijken waar je hebt hardgelopen, maar je kunt ook zien in welk tempo je hebt hardgelopen. De GPS-functie is tegenwoordig een vanzelfsprekende functie op een hardloophorloge, maar indien je een hardloophorloge wilt gaan aanschaffen dan is dit zeker een puntje om nog even goed naar te kijken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Calorieënteller

Met een calorieënteller op een hardloophorloge kan je zien hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens een training. Als je als hardloopdoel hebt om te gaan afvallen, dan is een calorieënteller zeer waardevol. Normaal gesproken bevatten zo goed als alle hardloophorloges in 2019 een calorieënteller.

Slaapmonitor

Een slaapmonitor kan bijhouden hoeveel en hoe goed je slaapt. Slaap is zeer belangrijk voor het herstel na een hardlooptraining. Met een slaapmonitor op je hardloophorloge krijg je dus inzichten in je slaappatroon.

Hartslagmeter

Een hardloophorloge kan een hartslagmeter bevatten, dit kan een polshartslagmeter zijn of een borsthartslagmeter. Bij een polshartslagmeter wordt de hartslag gemeten via de pols gemeten en bij een borsthartslagmeter via een band die bevestigd is om de borst.

Lees ook: Hardlopen in hartslagzones

De pols variant is iets van de laatste paar jaren en werkt nog niet altijd even accuraat. De borst variant is meestal een stuk accurater. Het nadeel van een hartslagband via de borst kan zijn dat het irritatie kan gaan opleveren tijdens het hardlopen.

Muziekbediening

Wil je graag muziek luisteren tijdens het hardlopen, dan is muziekbediening op een hardloophorloge zeer nuttig. Door middel van wifi of bluetooth kan je je headset koppelen met je hardloophorloge. Hierdoor kun je via je hardloophorloge muziek afspelen en stopzetten. Note: Deze functie zit niet gebruikelijk op een hardloophorloge.

Bellen
Dit is een functie die meestal een duurder segment hardloophorloge bevatten. Het is natuurlijk ideaal als je tijdens je hardlooptraining bereikbaar moet zijn voor je studie of voor je werk.

Dit soort hardloophorloges worden ook we smartwatches genoemd, omdat je er ook telefoontjes, berichtjes en andere notificaties mee kunt sturen en ontvangen. Zo’n hardloophorloge is makkelijk te verbinden met je telefoon via bluetooth. Op deze wijze blijf je continu op de hoogte, zelfs tijdens het sporten of hardlopen!

Koppelen met apps

Wil je graag een hardloophorloge koppelen met een app? Dan is het handig als het hardloophorloge beschikt over een bluetooth functie. Op deze wijze hoef je na afloop enkel op een knop te drukken voordat je activiteiten op je trainingsdashboard staan.

Lees ook: Strava koppelen

Tegenwoordig zijn er veel apps beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld: Strava, Endomondo, Garmin connect, Polar Flow en Runkeeper. Hier heb je ook de mogelijk om je training te delen met je vrienden.

Lees ook: Strava vs Runkeeper

Lees ook: Strava vs Endomondo

Merken hardloophorloges

Tegenwoordig zijn er verschillende aanbieders op de markt. De meest bekende spelers op de markt van hardloophorloges zijn: Suunto, Polar en Garmin. Welk merk het beste bij jou past is afhankelijk van je eigen voorkeuren.

In een eerder artikel legden wij het verschil uit tussen Polar en Garmin.

Hardlopen met een activitytracker

De laatste jaren zijn dit soort modellen al flink in opkomst: de activitytrackers. Dit is een soort van polsband, waar je jouw dagactiviteit nauwkeurig mee kan meten. Indien je gedurende de hele dag inzichten wilt in je activiteiten, dan is de activitytracker een goede uitkomst. Zo zijn er trackers die het aantal gezette stappen en verbrande calorieën registeren. Ook kan je deze activitytracker gemakkelijk dragen tijdens je slaap, waardoor je ook inzichten krijgt je in slaappartoon.

De activitytrackers zijn niet speciaal gemaakt om mee te kunnen hardlopen, maar ze bieden wel een compleet pakket voor een aantrekkelijke prijs. Ook een groot voordeel van een activitytracker is dat deze een stuk lichter zijn dan de normale hardloophorloges.

Een nadeel van een activitytracker is dat je minder inzichten en analyses kunt krijgen in je hardloopdata. Tevens is het zo dat de activitytracker een stuk kleiner is van formaat, indien je graag tijdens je training gegevens wilt zien. Dan zal dit moeilijker gaan dan bijvoorbeeld bij een hardloophorloge.

Activitytrackers zijn daarom nuttig voor hardlopers die graag hun hele dag activiteiten willen bijhouden en graag inzichten willen in zijn of haar bewegingsdoel(en). Ga je jouw hardloophorloge online kopen? Kijk dan goed naar de specificaties van het betreffende horloge.