Hardloopschoenen zijn er in verschillende soorten, maten, vormen en kleuren. De meeste hardloopschoenen waarop gelopen wordt zijn duurloopschoenen. Ook tijdens wedstrijdjes staan de meeste recreatieve hardlopers op de gewone ‘normale’ duurloopschoen.

Als je kijkt naar de wedstrijdlopers, dan hardlopen deze vaak op een iets ander schoeisel. Vaak zijn dit wegwedstrijdschoenen en voor de baanatletiek zijn dit spikes.

Je vraagt je misschien wel af als recreatieve loper: Wat is het voordeel van een wedstrijdschoen? Heb ik daar zelf wat aan? Ga ik daar sneller van hardlopen? Wij geven jou de informatie over de voordelen van wedstrijdschoenen voor hardlopers.

1# Lichter dan de duurloopschoen

Het grote verschil tussen een duurloopschoen en een wedstrijdschoen is de zool. De zool van de wedstrijdschoen is vaak een stuk dunner, waardoor het gewicht bespaard. Een wedstrijdschoen weegt meestal tussen de 150 en 200 gram, terwijl een normale trainingsschoen meestal rond de 300 gram weegt. Hierdoor bespaar je al gauw 30 tot 50 procent schoengewicht.

Lees ook: Review New Balance V890v6

2# Directer

Een wedstrijdschoen zal ook wat anders gaan aanvoelen tijdens het hardlopen. Een normale wedstrijdschoen heeft minder demping dan een duurloopschoen. Hierdoor zal de wedstrijdschoen een stuk directer aanvoelen. Met directer bedoelen wij het grondcontact. Je zult minder aan de grond blijven plakken.

3# Vliegen

Een gevolg van deze twee bovenstaande punten is dat je gaat ‘vliegen’. Niet letterlijk, maar je voelt wel dat je anders en vaak ook harder loopt. Zeker goed getrainde hardlopers, met een voorvoetloopstijl hebben zij veel baat bij een directe wedstrijdschoen. Met een wedstrijdschoen kan je namelijk nog sneller je voet afwikkelen.

Advies

Dit soort hardloopschoenen zijn zeker niet voor alle hardlopers geschikt. De kans dat je geblesseerd raakt door wedstrijdschoenen is groter dan wanneer je op normale hardloopschoen hardloopt. Dit komt doordat wedstrijdschoenen over het algemeen een directer grondcontact hebben en verminderde demping hebben. Hierdoor vangen deze hardloopschoenen minder de klappen op die je maakt tijdens het hardlopen.

Voor veel hardlopers is het juist belangrijk dat een hardloopschoen beschikt over genoeg demping, bijvoorbeeld voor blessurepreventie. Ben je blessuregevoelig of een beginnende hardloper, dan is het advies om je wedstrijden en trainingen gewoon te lopen op de normale duurloopschoen. De normale hardloopschoen heeft een betere demping en stabiliteit, waardoor je de kans op hardloopblessures verminderd.

Het verstandigste wat je kan doen is advies vragen bij specialisten van een hardloopspeciaalzaak. Zij kunnen je persoonlijke adviseren of je daadwerkelijk wel een wedstrijdschoen nodig hebt. Je kunt je hardloospschoenen online kopen bij een van de vele webshops.